Linkovi

Jordanski kralj Abdula otvorio sastanak Svetskog ekonomskog foruma u Jordanu


Zvaničnici Vlada, biznismeni i grupe građanskih društava iz 45 zemalja sveta okupili su se u Jordanu, na sednici Svetskog ekonomskog foruma, kako bi razgovarali o ekonomskim i političkim reformama.

Jordanski kralj Abdula je otvorio sastanak rečima «u vazduhu iznad ovog regiona oseća se pozitivna promena». On je kazao da bi arapske zemlje trebalo da usvoje reforme zbog boljeg upravljanja državom, obrazovanja i ekonomskog rasta. Međutim, ponavljajući izjave mnogih drugih arapskih lidera, kralj Abdula je takođe rekao da političke reforme u arapskom svetu ne bi trebalo da budu nametnute spolja, već da bi trebalo da se razvijaju u svom tempu. S druge strane, neki politički analitičari kažu da će svaki napredan na političkom planu biti organičen. Uraib El Rantavi, analitičar iz Amana, kaže da će se na sastanku najviše pažnje posvetiti ekonomskim projektima i reformama, ali da glavna politička pitanja u arapskom svetu, poput izraelsko-palestinskog konflikta, stanja u Iraku i pitanja domokratizacije, neće biti rešena na ovom sastanku.

«Ovaj forum se kreće dvema stazama. Ekonomskom, sve ide po planu... i političkom, za koju mislim da niko nije ni očekivao da će se na forumu postići određeno rešenje kriza i konflikata, ali će bar doprineti boljem razumevanju svih strana uključenih u krize i konflikte.»

Konferenciji su prisustvovali ministar spoljnih poslova Iraka Hošjar Zebari, palestinski premijer Ahmed Kureja, zamenik izraelskog premijera Šimon Peres i prva dama SAD Lora Buš, koja je održala govor čiji fokus su bila prava žena i davanje šanse mladim ljudima. To je ujedno bila prva stanica gospođe Buš na njenom putu dobre volje po nekim od zemalja Bliskog istoka. Planirano je da u nastavku poseti Izrael i Egipat.

XS
SM
MD
LG