Linkovi

Polje preduzetničkih studija postaje sve važnije u podučavanju biznisa


Za studente preduzetništva, ovo je uzbudljivi momenat. Poslovni svet se menja otvaranjem novih tržista i proizvodima zasnovanim na novoj tehnologiji. Tri stotine studenata se nedavno sastalo sa uspešnim preduzetnicima, medju kojima je i Skot Ingram, osnivač veb stranice za iznajmljivanje stanova Rent.com . On je prodao svoju kompaniju internetskom gigantu E-Bej za više od 400 miliona dolara. Auto uvoznik Malkolm Briklin iz kompanije ”Visionary Vehicles“ takodje je razmenio sa prisutnima svoja gledišta o osnivanju biznisa. Taj preduzetnik je izneo neke marke stranih automobila na američko tržište, uključujući Subaru iz Japana i Jugo iz bivše Jugoslavije. On sada planira da uveze automobil pod nazivom Čeri iz Kine. Student biznisa Džeremi Majlo je pomogao u organizovanju ove konferencije. On kaže da su saveti koje su studenti dobili od preduzetnika imali izvesne zajedničke teme.

”Ne odustajte, budite istrajni, budite prilagodljivi. Ne znate kako će stvari ispasti, stoga imajte plan, ali budite i spremni da promenite stvari u momentu, jer nikada ne možete savršeno da isplanirate budućnost.“

Majlo ima plan da sa dvojicom svojih kolega osnuje biznis pošto diplomira. Njegov partner Mark Libovic kaže da će njihova kompanija iznajmljivati elektronske uredjaje, poput leptop kompjutera, mp-3 plejera i digitalnih kamera, jer klijenti ili žele da menjaju tehnologiju ili su pak zainteresovani za tehnomodu. Student biznisa Dora Karali ima drugi plan. Poreklom iz Grčke, ona je došla u Kaliforniju da bi na Stanford Univerzitetu završila post-diplomske studije elektroinženjerstva. Pošto je radila u nekoliko visoko-tehnoloških kompanija, čeli da studira i preduzetništvo.

”Trenutno radim na novoj ideji. Radi se o proizvodnji bežičnog upravljača za veći broj kućnih aparata.“

Dora dodaje da bi ova bežična naprava mogla da kontroliše sve aparate i elektronsku opremu kod kuće. Mark Libovic kaže da bi iznajmljivanje elektronske opreme, koju planira, moglo biti teško zbog toga što cena novih proizvoda stalno pada, te je teško predvideti vrednost već korišćenih uredjaja. Njegov tim prikuplja podatke o prodaji i koristi teoriju verovatnoće kako bi utvrdio vrednost tokom preprodaje, što je ključ za biznis iznamljivanja. On kaže da mu je ovaj sastanak sa poslovnim ljudima pružio nove ideje i inspiraciju.

“Naučio sam da uspeh preduzetnika zavisi u velikoj meri od želje i spremnosti da se vredno radi i puno rizikuje. To je inspirativno za nas koji razmišljamo o otvaranju sopstvenog biznisa.“

Njegov partner Džejd Van Doren kaže da im je potrebno do milion dolara, što je daleko manje od onoga što je potrebno za početak mnogih drugih visokotehnoloških biznisa.

XS
SM
MD
LG