Linkovi

Buš izjavio da SAD postižu napredak u globalnom ratu protiv terorizma ali da će i dalje biti teških dana


Predsednik je u svojoj radio poruci istakao da je Avganistan postigao “izuzetan napredak” za tri godine otkako su Sjedinjene Države i njihovi saveznici zbacili radikalni islamski talibanski režim s vlasti. Zemlja sada ima Ustav i održala je predsedničke izbore. Avganistanski birači će se vratiti na biračka mesta u septembru, da bi izabrali pokrajinske odbore u donjem domu Nacionalne skupštine. Predsednik Buš, koji sutra treba da se sastane u Beloj kući sa predsednikom Karzaijem, rekao je da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju Avganistan i u narednim mesecima.

“Pomažemo da izabrana avganistanska vlada učvrsti ove demokratske pomake i izvrši stvarnu promenu. Zemlja koja je nekada znala jedino za teror talibana, sada vidi ponovno rođenje slobode i mi ćemo joj pomoći da uspe.”

Predsednik je u svom govoru istakao još neke novije uspehe u globalnom ratu protiv terorizma.

“U Avganistanu smo izveli na sud desetine terorista i pobunjenika. U Pakistanu, jedan od Bin Ladenovih najistaknutijih vođa, čovek po imenu Al-Libi, izveden je pred lice pravde. U Iraku, uhvatili smo dva zamenika teroriste Zarkavija, a naše snage su ubile ili zarobile stotine terorista i pobunjenika u blizini sirijske granice.”

Predsednik Buš je priznao da će i dalje biti - kako je rekao - “nekih teških dana”, ali je dodao da će Sjedinjene Države nastaviti sadašnju strategiju: borba s teroristima u inostranstvu, da se ta borba ne bi vodila na američkom tlu. Prema predsednikovim rečima, to će zahtevati izmene u vojsci Sjedinjenih Država, da bi bila “brža, okretnija i smrtonosnija”.

“Da bi se izašlo na kraj s opasnostima koje se pomaljaju u 21. veku, razvijamo vojsku koja može brzo da se rasporedi i ima veću vatrenu moć sa manje unapred isturenih snaga.”

Dok Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju demokratske promene širom sveta, predsednik je rekao da američka vlada mora da učini sve što treba da podrži američke snage. Predsednik Buš je saopštio da će svoju viziju vojske u 21. veku da izloži idućeg petka u američkoj Pomorskoj akademiji, na kojoj će održati govor povodom završetka školske godine.

XS
SM
MD
LG