Linkovi

Majk Rajan: Rekao bih da u svetu ima mnogo zemalja koje bi volele da se virus uništi


192 člana Skupštine Svetske zdravstvene organizacije su odlučila da ne unište preostale količine virusa velikih boginja, koje se čuvaju u dobro obezbeđenim laboratorijama u Sjedinjenim Državama i Rusiji.

Delegati su se dogovorili da se virus sačuva radi budućih istraživanja. Velike boginje su visoko infektivna i smrtonosna bolest koja je iskorenjena 1979. Odlučeno je da se poslednje preostale laboratorijske rezerve virusa unište, ali je to sada odloženo. Odgovorni direktor Svetske zdravstvene organizacije, Majk Rajan, saopštio je da će virus biti uništen kada se završe sva bazična istraživanja.

“Rekao bih da u svetu ima mnogo zemalja koje bi volele da se virus uništi. Mislim da bi verovatno sve zemlje volele da virus na posletku bude uništen. Ali ovde treba da se pronađe ravnoteža između potrebe da se sprovedu sva važna istraživanja da bismo mogli da razvijemo bolje vakcine i bolje lekove protiv virusa, ako bi se bolest ikada u budućnosti ponovo pojavila. Mislim da je Svetska zdravstvena organizacija usaglasila te potrebe, imajući u vidu potrebu da se virus konačno uništi u odnosu na korist od bazičnih istraživanja pre nego što se to uništavanje završi.”

Majk Rajan kaže da Svetska zdravstvena organizacija uspostavlja globalnu rezervu vakcine protiv velikih boginja, koja bi se koristila u slučaju hitne potrebe. Taj fond će imati posebnu vrednost za zemlje koje ne mogu da načine sopstvene rezerve vakcine. Rajan kaže da Svetska zdravstvena organizacija u Ženevi već ima dva i po miliona doza, a dodatnih 31 miliona doza obezbeđuju države - članice. Time je obuhvaćeno 20 miliona doza iz Sjedinjenih Država i 5 miliona iz Francuske. Tokom rasprave u Ženevi, brojne zemlje su tražile da se virus uništi da bi se spečio slučajan prodor iz laboratorije. Međutim, Rajan dodaje da je mnogo više zemalja izrazilo bojazan da bi taj virus mogli namerno da rašire teroristi.

“Svetska zdravstvena organizacija ne može sa sigurnošću da potvrdi da pojedine države ili neke druge strane nisu zadržale rezerve virusa. Prema tome, uvek postoji mogućnost da bi neko mogao da ga poseduje i namerno da ga raširi. Takvo strahovanje jasno povećava potrebu za daljim istraživanjem. Bez dileme. I jasno ukazuje Svetskoj zdravstvenoj organizaciji da omogući nastavak tog istraživanja - da bi se pronašla bolja odbrana.”

U izveštaju jednog stručnog odbora, preporučuje se istraživanje koje bi obezbedilo lak pregled rezultata i povećalo bezbednost istraživača. Isti panel je takođe preporučio zabranu bilo kakvih pokušaja pravljenja virusa u laboratoriji.

XS
SM
MD
LG