Linkovi

Hamas obustavio napade dok se pojačavaju diplomatske aktivnosti na Bliskom istoku


Palestinski ekstremisti obustavili su napade na Izrael koji su ugrozili nestabilno primirje na Bliskom istoku.

Islamska militantna organizacija Hamas pristala je da obustavi raketne i minobacačke napade na jevrejska naselja na pojasu Gaze, koji su pretili da ponište tromesečni prekid vatre na Bliskom istoku, jer je Izrael obećao da će uzvratiti napade. Portparol izraelske vlade, Ranan Gisin je rekao:

«Mi zadržavamo pravo da preduzmemo bilo kakvu neophodnu meru i akciju u interesu odbrane Izraela.»

Trojica palestinskih ekstremista ubijena su od srede, kada su izraelske snage uzvratile vatru posle 60 granata ispaljenih iz pravca Gaze. U strahu od opasne eskalacije nasilja, palestinski ministar unutrašnjih poslova Naser Jusef sastao se sa liderima Hamasa i ubedio ih da se pridržavaju primirja. Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je za Glas Amerike da neuspeh dogovora o prekidu vatre nije ni u čijem interesu.

«To ne bi koristilo Izraelcima, niti Palestincima niti bilo kome u regiji. Stoga je neophodno da uložimo maksimalne napore da održimo prekid vatre i obustavu nasilja.»

Ponovno uspostavljanje mirne situacije ide u prilog palestinskom lideru Mahmudu Abusu koga će u četvrtak u Beloj Kući prvi put primiti predsednik Buš. Medjutim, Abas će se verovatno suočiti sa američkim pritiskom da rasformira grupe kao što je Hamas, u skladu sa medjunarodno podržanim planom «putokaz za mir». Erekat je istakao da obe strane imaju svoje obaveze.

«Mislim da su naše obaveze jasne, kao što Izraelci imaju svoje obaveze i njihovo ispunjavanje treba da teče paralelno.»

Izraelske obaveze uključuju prestanak širenja jevrejskih naselja i predaju gradova na Zapadnoj obali Palestincima. Nijedna strana nije ispunila svoje obaveze, ali su u toku napori da se situacija odblokira. Takodje se govori o mogućnosti da se u junu održi sastanak Mahmuda Abasa i izraelskog premijera Ariela Šarona.

XS
SM
MD
LG