Linkovi

Američki Serkretarijat za odbranu saopštio je da ne stoji iza objavljivanja fotografija Sadama Huseina u zatvorskoj ćeliji


Američki Serkretarijat za odbranu saopštio je da ne stoji iza objavljivanja fotografija Sadama Huseina u zatvorskoj ćeliji -- u donjem vešu -- i da je pokrenuo istragu kako bi se ustanovilo ko je napravio te snimke i kako su oni dospeli u štampu. U saopštenju koalicionih snaga u Iraku rečeno je da je pokrenuta intenzivna istraga o tome ko je snimio fotografije i kako su one dopsele u javnost. U saopštenju se dodaje da sam čin snimanja takvih fotografija -- koje su izgleda načinjene pre godinu dana -- predstavlja kršenje propisa.

”Komanda je -- kaže se dalje u saopštenju -- uznemirana zbog mogućnosti da je neko ko je odgovoran za bezbednost i dobrobit Sadama Huseina dok je u istražnom zatvoru snimio i u javnost proturio te fotografije.“

Portparol Pentagona Brajan Vitman izrazio je žaljenje zbog objavljivanja tih fotografija.

“Bez ikakve sumnje to su prizori koji nikada nije trebalo da dospeju u javnost.”

Fotografije je prvobitno objavio londonski list San koji navodi da ih je dobio iz američkih vojnih izvora koji su se nadali da bi njihovo prikazivanje u javnosti naudilo iračkoj pobuni u okviru koje se poslednjih nedelja vodi intenzivna kampanja bombaških napada. List San citira te izvore da je Sadam ”sada ponizan, star čovek“ i da se njegova stranka Bas više nikada neće vratiti na vlast. Portparol Vitman naglašava da Pentagon ne stoji iza objavljivanja fotografija.

“Ne, njih vojska nije objavila i siguran sam one nisu dospele u medije na način kako je to predstavljeno.”

Brajan Vitman priznaje da postoji mogućnost da je slike u javnost proturio neki američki vojnik kršeći time propise Sekretarijata za odbranu. On dodaje da je time možda prekršena i Ženevska konvencija.

“To je moguće. Te fotografije predstavljaju kršenje naših propisa i, zavisno od toga gde su snimljene, mogle bi da predstavljaju i kršenje Ženevskih principa o humanom postupanju prema zatvorenicima.”

Portparol Pentagona je izjavio da odgovor na pitanje da li je prekršena Ženevska konvecnija zavisi delimično i od toga da li su fotografije snimljene dok je Sadam Husein bio zarobljenik američkih snaga ili pošto je zvanično predat iračkim vlastima, mada su američke snage i dalje zadužene za njegovu bezbednost. No, bez obzira na te okolnosti, ukoliko je neki američki vojnik odgovoran za objavljivanje fotografija, to predstavlja kršenje američkih vojnih propisa, kaže portparol Pentagona. U medjuvremenu, Pentagon je odbio da komentariše izveštaj, objavljen u listu Njujork tajms, u kojem se ukazuje na rasprostranjenja zlostavljanja zatvorika pod američkom nadležnošću u Avganistanu. List tvrdi da je od istražnih organa američke vojske dobio informacije da su mladi, loše obučeni vojnici lisicama vezali ruke jednog zatvorenika za svod ćelije i u tom stanju ga držali četiri dana; da su drugome čizmama stajali na vrat, trećeg udarali po genitalijama i sprovodili druge vidove maltretiranja. Izveštaj u Njujork tajmsu izgleda da pruža detalje o incidentima o kojima se već zna i zbog kojih su dva zatvorenika izgubila života, a sedmorica američkih vojnika završila u vojnom zatvoru zabog optužbe za maltretiranje zatvorenika.

XS
SM
MD
LG