Linkovi

Budućnost Kosova odlučiće narod regiona a ne SAD, Kontakt grupa ili Evropska unija


Prema rečima Nikolas Bernsa, SAD veruju da su standardi na Kosovu ispunjeni u velikoj meri, ali ne u potpunosti.

Berns: Konstatujući da je vreme da se krene napred sa medjuanrodnij pregovorima o Kosovu ne želimo da impliciramo da su svi problemi rešeni, jer nisu. Kada govorimo o razgovorima o konačnom statusu nema sumnje da će se insitiranje na standardima nastaviti tokom tih razgovora i posle njih.

Berns je ponovio da Vašington ne namerava da nameće konačno rešenje, ali smatra da nijedno rešenje ne sme da prekraja granice mapu Balkana. On je zatim odgovorio na pitanje kako se to odnosi na granice SCG.

Berns: Kada govorim o granicama to se naravno odnosi na Makedoniju i Albaniju. U slučaju Kosova, ono je svakako u prošlosti bilo deo Srbije i bivše Jugoslavije, a razgovori o konačnom statusu će se fokusirati na budućnost Kosova- da li će postati nezavisno, da li neće, da li će biti autonomno ili nešto izmedju toga. To nije pitanje za EU i SAD, nego pitanje na koje treba da odgovori Srbija zajedno sa narodom Kosova i svim zajednicama na Kosovu i to se mora učiniti kroz mirne pregovore. Ne bi bilo pametno od nas iz Kontakt grupe da namećemo svoje rešneje narodu regije, ali pokušavamo da kažemo da se status quo gde niko ne zna kome pripada ne može održati.

Berns početkom juna dolazi u posetu regionu, a kako je najavio albanskim liderima u Prištini će poručiti da moraju da pregovaraju sa vladom u Beogradu i kosovskim Srbima, i ne smeju da misle da budućnost Kosova pripada samo Albancima, jer su Srbi vekovima živeli na Kosovu i imaju pravo na svoje domove i crkve. Berns je pozdravio spremnost vlade u Beogradu da učestvuje u dijalogu sa Prištinom, ali je i ovom prilikom podsetio na potrebu izručenja najtraženijih haških otpuženika uoči desete godišnjice zločina u Srebrenici. Američki podsekretar je ponovio stav Vašingtona da je uveren da vlasti Srbije i RS imaju kapacitete da lociraju i izruče Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

XS
SM
MD
LG