Linkovi

Članice OPEK-a povećale proizvodnju nafte na milion barela dnevno


Medjutim, analitičari kažu da je povećana ponuda samo privremeno rešenje problema koji je daleko složeniji u SAD.

Cene sirove nafte su opale za vise od 10 odsto u odnosu na visoku cenu od 58 dolara po barelu, ali verovatno više neće beležiti značajniji pad. Američka Energetska informativna agencija, odeljenje u Skeretarijatu za energetiku, predvidja da će prosečne cene za sirovu naftu ostati iznad 50 dolara po barelu bartem sledeće dve godine. Geopolitički problemi, uključujući kontinuiranu pobunu u Iraku i nerede u Nigeriji i Venezueli, podstiču nervozu medju trgovcima naftom, što je uzrokovalo rekordno visoke cene nafte. Direktor Energetske informativne agencije Gaj Karuso rekao je da to nisu jedini faktori.

“Svetska proizvodnja nafte operiše sa blizu 99 odsto svog kapaciteta. Prema tome, bilo kakav novi razvoj dogadjaja, bez obzira koliko neznatan, odmah utiće na cenu nafte. To je razlog da su u poslednje vreme cene brzo porasle, a isto tako i brzo opale.”

Karuso je rekao da zemlje članice OPEK-a i druge zemlje koje nisu članice te orgnizacije proizvode maksimalne količine nafte, tako da problem nije u zalihama. Dodatni problem u vezi sa visokim cenama nafte je potražnja koja dolazi iz Kine. Kina agresivno traži naftu i zalihe gasa iz inostranstva i potpisala je multimilijarderske naftne ugovore sa nekoliko zemalja, uključujući Rusiju, Iran i Sudan. Prema Insistutu za analizu globalne bezbednosti, u poslednje četiri godine samo na Kinu otpada 40 odsto globalne potražnje za naftom i do 2020 godine njena privreda će zavisiti od uvozne nafe i do 60 odsto, a 30 odsto u o domenu uvoznog prirodnog gasa. Potražnja u SAD za naftom iznosiće ove godine, kako se predvidja, oko 21 milion barela dnevno, što predstavlja povećanje za 1,7 odsto u odnosu na prošlu godinu. Potražnja za avionskom naftom je povećana za 4,5 odsto. Benzin, na koji otpada skoro 50 odsto celokupnog potraživanja za naftom, povećaće se ove godine, kako se očekuje, za 1,6 odsto, a iduće za 1,5 odsto.

Kada je predsednik Buš prošlog meseca izložio sveobuhvatni energetski program, on je ukazao da je rešen da podstakne intenzivnije koriščenje nukelarne enegije, uključujući proizvodnju uglja i nafte i da promoviše energetske izvore koji se višekratno pune. Buš je takodje apelovao da se napuštene vojne baze u SAD koriste kao objekti za nove rafinerije. Predsednik je naveo da zavisnost SAD od inostrane nafte predstavlja problem, koji već godinama traje i biće potrebno vremena da se reši. Medjutim, prema većini analitičara, to znači da treba očekivati da će narednih godina cena nafte biti neizvesna, verovatno rekordno visoka, bar u bliskoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG