Linkovi

Sekeretar za pravosudje obećava očuvanje gradjanskih sloboda


Američki sekretar za pravosudje Alberto Gonzales kaže da će Bušova administracija štititi Amerikance od terorizma ali isto tako štititi i njihove gradjanske slobode.

Sekretar za pravosudje Alberto Gonzales obeležio je sto dana na tom položaju konfrencijom za štampu u Nacionalnom pres klubu, ovde u Vašingtonu, gde je okupljenim novinarima saopštio da SAD ostvaruju progres u borbi protiv terorizma. Ali, on je izrazio i zabrinutost da su se neki Amerikanci previše opustili pošto je prošao šok zbog terorističkih napada u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji 2001. godine.

“Da li smo bezbedniji zahvaljujući progresu koji sam pomenuo? Jesmo. Da li smo sasvim bezbedni? Nismo!

Sekretar za pravosudje je ukazao da je od suštinske važnosti da Kongres obnovi takozvani ”patriotiski zakon“ o dalekosežnim ovlašćenjima državnim organima koja im omogućavaju sveobuhvatnu istragu u slučaju osumnjičenih terorista. Uprkos kritikama aktivista koji zagovaraju gradjanske sobode i smatraju da patriotski zakon zadire u te slobode, Bušova administracija vrši pritisak na Kongres da obnovi nekoliko stavki tog zakona čija važnost ističe krajem ove godine. Sekretar za pravosudje Gonzales izražava nadu da će sa članovima Kongresa biti postignut kompromis o tom pitanju. Ono što ja neću prihvatiti jesu promene naših zakona, promene koje bi Ameriku učinile manje bezbednom od terorista i kriminala. Mi možemo i mi ćemo štititi i naše gradjanske slobode i naše gradjane od terorizma. Te dve stvari nisu medjusobno isključive. Široka koalicija liberanih i konzervativnih grupa koje se protive patriotskom zakonu, želi da onemogući vlastima da tokom istraga u domenu borbe protiv terorizma nekontrolisano zadiru u privatnost gradjana. Bob Bar, bivši republikanski kongresmen iz države Džordžije, koji sada radi sa liberalnim i konzervativnim aktivistima, kaže da obe strane žele da se patriotski zakon promeni.

"Želimo da se ukloni sadašnji debalans u borbi protiv terorizma u kojoj su bezrazložno trpele gradjanske slobode i pravo na privatnost mnogih poštenih Amerikanaca."

Zagovornici gradjskih sloboda izrazili su zabrinutost kada je u Kongresu ovih dana podnet predlog da se prošire ovlašćenja vlasti i -- bez prethodnog blagoslova suda -- odobri istraga o poslovnim aktivnostima bilo kog pojedinca u okviru istrage vezane za borbu protiv terorizma. Američki sekretar za pravosudje tvrdi da vlada u borbi protiv terorizma samo želi da koristi iste zakonske metode koje su joj već na raspolaganju u suzbijanju trgovine drogama.

XS
SM
MD
LG