Linkovi

Boris Tadić: Srbija ne treba da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore


Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je danas u Tivtu da Srbija ne treba da se miješa u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori i naveo da se o savezu nezavisnih država može razgovarati nakon referenduma o državnom statusu Crne Gore.

Tadić je to izjavio nakon što je sa predsjednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem obišao Komandu Mornarice Srbije i Crne Gore.

"Za evropsku budućnost Srbije i Crne Gore zajednica je bolje rješenje od saveza država" rekao je Tadić novinarima. "Kao predsjednik Srbije, ne želim se miješati u unutrašnje stvari Crne Gore. Ako građani Crne Gore odluče da ona treba da bude nezavisna, tek onda je logično početi razgovore o potencijalnom savezu država", rekao je Tadić.

Zvanična Podgorica najavila da će ponudu o transformaciji državne zajednice u savez nezavisnih država držati otvorenom do kraja ove godine. Govoreći o Kosovu, Tadić i Marović su ocijenili da državna zajednica i Srbija prvi put imaju visoko usaglašen, demokratski pristup u rješavanju budućnosti te pokrajine. Tadić je rekao da o budućnosti Kosova u krajnjem neće odlučivati ni Srbi niti Albanci, već međunarodne institucije i naveo da će ključnu ulogu imati Kontakt grupa. On je najavio za seprembar početak pregovora o statusu Kosova, ocjenjujući da će Kontakt grupa uzimati u obzir stavove Beograda o Kosovu. Marović je rekao da je pristup u rješenju tog problema kompromis i dijalog, uz uvažavanje realnosti, multietničnosti i odgovornosti za stabilnost u regionu. Predsjednik državne zajednice je istakao i da Beograd i Prištinu treba ohrabriti na kompromis kojim će se ići naprijed, a ne vući nazad. Inače, Skupština Crne Gore nije izglasala nepovjerenje Vladi, što je tražila opozicija. Protiv predloga glasalo 39 poslanika, dok se za izglasavanje nepovjerenja Vladi izjasnilo 27 poslanika. Za to vrijeme, predsjednik Upravnog odbora Pokreta za državnu zajednicu Zoran Žižić pozvao opoziciju da bojkotuje Vladu i u kratkom roku omogući demokratsku smjenu vlasti, umjesto konsenzusa na koji je poziva režim.

XS
SM
MD
LG