Linkovi

Kristina Galjak: Političko vodjstvo u Bosni i Hercegovini ne obavlja dobro svoj posao


Suprotvno najavama, EU nema namjeru da raspravlja o posljednjem zastoju u reformi policije u BiH na sastanku evropskih šefova diplomatije, zakazanom za početak naredne sedmice.

Umjesto toga, izražava se razočarenje i podsjeća da postizanju sporazuma o policiji uredjenoj po evropskim standardima, nema alternative. U Briselu je vijest o novom zastoju u policijskim reformama dočekana sa razočarenjem- tako i predstavnik za štampu visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane, Kristina Galjak, reagujući danas na vijesti iz Sarajeva, kaže:

"Iskreno, mi u EU smo veoma razočarani. Mišljenja smo da je policijska reforma ključni korak u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. bez toga, biće vrlo teško, možda i nemoguće započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Razočarani smo i mislimo da stanovnici zemlje nisu zaslužili sve ovo, svi oni su pro-evropski orjentisani, svi žele približavanja Evropskoj uniji, žele ekonomski progres i prosperitet. Najbolji put do toga je da im se i omogući približavanje Evropi. Zbog toga, mislim da političko vodjstvo u Bosni i Hercegovini ne obavlja dobro svoj posao. Mi smo, sa svoje strane, učinili mnogo kako bi im omogućili da postignu sporazum. To nije urodilo plodom i sada čekamo da vidimo kada će cijeli proces biti nastavljen".

Šta je razriješenje ove situacije?

"Jasno je da ima samo jedno rješenje- to je sporazum , koji će voditi jedinstvenim policijskim snagama u zemlji. To treba učiniti putem sporazuma svih političkih snaga, ne nametanjem rješenja. Mora se svima objasniti da je to neophodan korak- neophodan je danas, biće neophodan i sutra, zato, biće bolje da se sporazum postigne što je prije moguće..."

XS
SM
MD
LG