Linkovi

Rusija nedavno svečano obeležila 60. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu


Poraz nacističke Nemačke 1945. godine bio je vreme slave za pobedničke, savezničke i sovjetsku armiju - ali to je bilo davno. Danas je ruska armija uvučena u dugogodišnji sukob u Čečeniji, nije adekvatno finansirana i izložena je brojnim kritikama. Evo mišljenja vojnog analitičara Pavela Felgenhauera.

«Armija je podeljena i nije spremna za borbu. Njen moral sve više slabi.»

Ovi vojnici čuvaju hiljade nuklearnih objekata, pa ipak gotovo 70 odsto ruskih regruta nadje načina da izbegne vojnu obavezu. Prošle godine, medju oko milion ruskih vojnika bilo 500 samoubistava, dok je po nekim procenama oko 50 hiljada regruta jednostavno dezertiralo. Pobeda ovih dana znači preživeti vojnu službu u ruskoj armiji, a to, izgleda nije nimalo lako. Ima brojnih izveštaja o brutalnom maltretiranju vojnika. Prošlog meseca, tela četvorice obešenih vojnika pronadjena su južno od Moskve. Tatjana Kuznjecova je član Komiteta majki vojnika.

«Uniforme su im prljave, nemaju cipele odgovorajuće veličine - oni su jednostavno topovsko meso. To je užasno,» kaže Kuznjecova.

Stoga, ruska vlada pokušava da stvori novu armiju. U blizini Moskve se nalazi štab divizije «Tamanskaja». To je jedna od prvih vojnih baza sa profesionalne vojnike - po ugovoru. Životni uslovi su luksuzni - po ruskim standardima. Potpukovnik Aleksandar Šutikov podržava novi sistem.

«Ranije smo imali regrute koje smo obučavali dve godine i zatim bi oni otišli. Sada imamo profesionalne vojnike koji ostaju u službi i posle obuke. To će svakako poboljšati profesionalizam u našoj armiji,» kaže Šutikov.

Vojnici, poput, vodnika Alekseja Peršikova, se slažu.

«Uslovi su mnogo bolji. Svaka soba ima televizor. Neke čak imaju i DVD plejer i frižider, a u sobi spava najviše jedanaest vojnika - od četiri do jedanaest. Ljudi žive i obučavaju se kao tim i izvršavaju svoje misije mnogo bolje pošto se uzajamno poznaju i razumeju,» kaže Peršikov.

Prema nekim izveštajima iz Čečenije, ruska armija obavlja operacije sa oružjem iz Drugog svetskog rata pošto nema dovoljno rezervnih delova za novije oružje i opremu. Medjutim, u ovoj diviziji, vojnici kažu da oprema nije zastarela i da imaju dovoljno rezervnih delova. Predsednik Vladimir Putin pokušava da oživi i prodaju oružja. Najbolji tenkovi i avioni stoga se prodaju drugim zemljama što donosi prihod od pet i po milijardi dolara godišnje. Medjutim, taj novac ne odlazi u fondove ruske armije. To, po analitičaru Pavelu Felgenhaueru, takodje stvara razdor i nezadovoljstvo u armiji.

«Obećanja se ne ostvaruju tako da je Putin sada vrlo nepopularan u vojsci i snagama bezbednosti,» kaže on. Ipak promene polako zahvataju rusku armiju, ali to svakako više nije sovjetska armija koja je dobila takozvani veliki otadžbinski rat pre 60 godina.

XS
SM
MD
LG