Linkovi

Iz Diseldorfa u Prištinu danas poleteo avion sa četrdesetak gradjana Kosova koji više nemaju pravne osnove za boravak u Nemačkoj


U ministarstvu unutrašnjih poslova u Diseldorfu danas su nam saopštili da je na Kosovo danas vracheno 37 osoba, pretežno Albanaca samo manjim delom pripadnika manjina. Prethodno su nemačka vlada i predstavnici UNMIK-a krajem aprila u Berlinu potpisali sporazum o povratku pripadnika manjina. Predvidjeno je da nemačke vlasti od juna UNMIK-u predlažu mesečno 300, kasnije po 500 osoba za proterivanje na Kosovo.

U dokumentu se navodi i da je proterivanje na Kosovo moguće samo uz pojedinačnu proveru i odobrenje UNMIK-a. Kako nam je protumačila predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu, nemačke vlasti računaju da će se mesečno vraćati tek oko 20 odsto ovog broja ljudi. Jer, deo njih nemačke vlasti ne mogu uopšte da nadju, neki su podneli zahteve za azil koji se još razmatraju, a deo spada u one sa čijim povratkom na Kosovo se UNMIK ne slaže.

U Nemačkoj živi oko 55.000 izbeglica sa Kosova, medju kojima je 38.000 pripadnika manjina. Mnogi su u Nemačku došli još pre izbijanja oružanih sukoba i NATO-intervencije 1998/99. godine. Medju pripadnicima manjina ima oko 25.000 Roma, 8.200 Aškalija i oko 1.800 Egipćana. Za one koji se vraćaju dobrovoljno, redvidjena je novčana potpora. Broj Srba medju pripadnicima manjina sa Kosova u Nemačkoj je zanemarljiv. Proterivanje Roma većih razmera nije predvidjeno. Planirano je prinudno vraćanje Roma koji se u Nemačkoj nalaze na odslužnju zatvorske kazne zbog teških ili više puta ponovljenih prestupa.

Cilj nemačkih vlasti je da mesečno u Prištinu vraća 20 do 40 ovakvih prestupnika, ali takodje posle pojedinačne provere od strane UNMIK-a. U izveštaju Visokog komesarijata Ujedinjnih nacija za izbeglice o Kosovu iz marta ove godine navodi se da su posebno ugroženi Romi i Srbi. U tom dokumentu UNHCR se pak ne traži opšta obustava proterivanja Aškalija i Egipćana na Kosovo, već se njihovo vraćanja smatra mogućim, uz prethodnu pojedinačnu proveru. Nemačke organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i zbrinjavanjem izbeglica žestoko su protestovale povodom dogovora UNMIK-a i nemačke vlade o proterivanju pripadnika manjina na Kosovo. Organizacija "Pro azil" je akciju nazvala "ciničnim eksperimentom" i UNMIK optužila da je "pokleknuo pod nemačkim pritiskom".

XS
SM
MD
LG