Linkovi

Kastriot Isljami: Nema vraćanja na situaciju od pre 1999. godine, nema podele Kosova i nema pripajanja Kosova susednim državama


Šef albanske diplomatije Kastriot Isljami koji je u dvodnevnoj poseti Beogradu izjavio da njegova zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine, da će razgovori o budućem statusu Kosova početi ove godine i izrazio nadu da će biti završeni sredinom sledeće godine. Isljami je u susretima sa šefom diplomatije i ministrom za ljudska i manjinska prava Srbije i Cne Gore Vukom Draškovićem i Rasimom Ljajićem izjavio da je stav Albanije o pitanju Kosova u skladu je stavom međunarodne zajednice, da nema vraćanja na situaciju od pre 1999. godine, nema podele Kosova i nema pripajanja Kosova susednim državama.

Rešenje pitanja Kosova treba da počne preko dijaloga unutar Kosova, rekao je Isljami i dodao da je važno ispunjenje standarda na Kosovu, pitanja poštovanja prava manjina, povratka izgnanih i napretka u procesu decentralizacije. Ministar Drašković je rekao da će razgovori dovesti do kompromisa ukoliko na početku Srbi u dijalogu ne koriste reč suverenost a da Albanci ne koriste reč nezavisnost. Inače ministar Drašković je nešto ranije govoreći o američkom planu za Kosovo ocenio je da nema razloga taj stav američke administracije nazivati novim planom i da se u njemu najpre insistira na ispunjavanju standarda za Kosovo, što je obavezujući proces koji će trajati više godina. A predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović smatra da američki plan za Kosovo donosi nove postavke i da je jako važno da Beograd to uzme u obzir i da napravi dodatni korak i novi pristup. Po povratku iz Moskve gde je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, Čović je najavio promenu dosadašnjeg stava državnog vrha Srbije da kosovski Srbi ne treba da učestvuju u privremenim institucijama u toj Pokrajini i ocenio da vlasti u Beogradu ne smeju da funkcionišu na principu samoisključivanja i najavio analizu promene odluke ili donošenje nove odluke u smislu ulaska predstavnika Srba u privremene institucije. A što se tiče najavljenog dijaloga srpskog i kosovskog premijera, Vlada Srbije saopštila je da uslov koji je premijer Kosova Bajram Kosumi postavio za početak razgovora, da ga Vlada Srbije tretira kao premijera susedne zemlje, izlazi iz sfera realnosti i služi da se dijalog neprestano odlaže.

XS
SM
MD
LG