Linkovi

Dok nasilje u Iraku ne jenjava, Abu Musab Al Zakravi se pravda za ubijanje stotina iračkih muslimana


U najnovijem talasu nasilja u centralnom i sjevernom Iraku danas je poginulo najmanje 13 ljudi. Sedam osoba pobunjenici su ubili, a tri ranili u napadu na i kuću sunitskog političara favaza Al Džarbe u Mosulu. U Bagdadu, ispred kuće je ubijen visoki funkcioner Ministarstva za naftu Ali Hamid, dok je jedan američki vojnik poginuo u eksploziji podmetnute bombe. U Bakubi su poginula dva iračka policajca, dok su pobunbjenici u Samari ubili iračkog policajca i njegovog oca. pored puta u Bakubi, sjeverno od glavnog irackog grada. Od kako je formirana nova iračke vlada prošlog mjeseca, pobunjenici su ubili više od 400 ljudi.

Istovremeno, iranski šef diplomatije Kamal Harazi posjetio je danas u Nađžafu, vjerskog lidera iračkih šiita velikog Ajatolu Alija Al Sistanija. Harazi i Al Sistani su nakon sastanka pozvali na mir u Iraku, ali više detalja sa tog sastanka nije saopšteno.

Dvotrećinskom većinom, parlament Letonije je danas produžio mandat letonskim trupama iz sastava koalicionih snaga u Iraku, do kraja godine.

U Vašingtonu, zvaničnik sirijskog ministarstva inostranih poslova demantovao je u izjavi za Glas Amerike da su se pobunjenici lojalni Abuu Musabu Al Zarkaviju sastali prošlog mjeseca u Siriji. Damask čini maksimalne napore da zaustavi infiltraciju pobunjenika u Irak i traži od Vašingtona bolju saradnju bezbjednosnih i obavještajnih agencija, jer bezbjednosna situacija u Iraku zabrinjava sve u regionu, saopštio je sirijski zvaničnik. U međuvremenu, na internetu je objavljen jednosatni tonski snimak obraćanja Abua Musaba Al Zarkavija, u kojem on pokušava da objasni ubijanje iračkih muslimana.

Zarkavi obećava nove i žešće samoubilačke napade, ali naglašava da ti napadi nisu oružje po njegovom izboru. Zarkavi kaže da su direktni okršaji sa neprijateljem komplikovani i da su pobunjenici stoga prinuđeni na samoubilačke napade. Više od 40 minuta na snimku zarkavi pokušava da objasni ubijanja muslimana. Više stotina ih je ubijeno u kampanji kojom on rukovodi. Šiitski muslimani su legitimne mete, kaže Zarkavi, jer oni sarađuju sa Amerikancima. Ubistva jednog broja nedužnih muslimana su, po njegovim riječima, bez sumnje – akti velikog zla koji su dozvoljeni, čak i obevezujući u svetom ratu – džihadu.

Konadant Centkoma, general Džon Abizaid kaže da zarkavi nije u pravu kada kaže da je ubijanje muslimana ispravno i da je to njegova dužnost.

Zarkavi na gotovo cijelom snimku brani svoje postupke. Ako neprijatelj ima potpunbu kontrolu nad Bagdadom, kaže Zarkavi, neprijatelj će prevadati.

Aleksis Deba bivši francuski ministar odbrane smatra da je Zarkavi pritjeran uza zid i da sada traži podršku od radikalnih elemenata – grupe koju po svaku cijenu želi da regrutuje.

XS
SM
MD
LG