Linkovi

Karla del Ponte: Vreme za sudjenje Karadžiću, Mladiću i Gotovini na isteku


Glavni tužilac Haškog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji Karla del Ponte je izjavila da tri vodeća zločinca odgovorna za genocid moraju biti uskoro izvedeni pred lice pravde u Hagu. Saradnica Glasa Amerike Marlin Smit izveštava iz Beča gde se glavni tužilac Haškog suda obratila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.

Karla del Ponte je izjavila da je skandalozno da su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina još uvek na slobodi. Gospodja del Ponte je okrivila vlasti SCG i Hrvatske za neadekvatna nastojanja da se pronadju osumnjičeni. Ona je rekla novinarima da je Karadžić negde izmedju Bosne i Hercegovine i Crne gore, Mladić u Srbiji, a Gotovina negde izmedju Hrvatske i BiH. Medjutim, del Ponte je rekla da očekuje da vidi Gotovinu u Hagu ”veoma brzo“.

”Mreža koja podržava skrivanje Gotovine u Hrvatskoj je veoma jaka. Stoga ako je premijer Hrvatske voljan, kao što izgleda, da razbije tu mrežu, bićemo u stanju da veoma brzo lociramo Gotovinu.“

Karla del Ponte je rekla da najodgovorniji za genocid počinjen pre deset godina u Srebranici moraju biti izvedeni pred lice pravde.

”Smatram da je nemoguće da medjunarodna zajednica prisustvuje komemorativnoj službi povodom dogadjaja u Srbrenici i da istovremeno Karadžić i Mladić nisu uhapšeni i nema ih u Hagu. U tom slučaju ja lično neću prisustvovati toj komemoraciji.“

XS
SM
MD
LG