Linkovi

U Kordobi održana 13. godišnja konferencija o merama protiv zagadjenja vazduha


Analitičari navode da su čestice u vazduhu često opasniji zagadjivač od štetnih gasova, kao i da najveće zagadjenje trenutno potiče iz Azije.

Postoje mnoge vrste zagadjenja vazduha ali štetni gasovi koji su ugrozili ozonski omotač Zemlje proteklih godina privlače najviše pažnje, bar kada je reč o medijima. Stručnjak za zagadjenje vazduha, Alan Krupnik iz organizacije Resursi za budućnost, kaže da je taj pristup pogrešan.

«Epidemiološka literatura pokazuje da su čestice u vazduhu zapravo mnogo veći problem za ljudsko zdravlje nego ozon. Ja uporno govorim svima koji hoće da slušaju da treba da uložimo mnogo više intelektualne energije u smanjivanje tih čestica a malo manje energije u očuvanje ozonskog omotača,» kaže Krupnik.

Te čestice mogu da uključe sve od fine prašine do čadji, i mogu da budu vidljive golim okom, ili samo pod mikroskopom. Proizvode ih elektrane, automobili, gradjevinske kompanije i mnogi drugi izvori. Ako dospeju u pluća, mogu da budu smrtonosne. Hauard Foks iz organizacije «Pravda za planetu» kaže...

«Te čestice doprinose smrtnim slučajevima ili ozbiljnim bolestima hiljada Amerikanaca.» Čestice zagadjenja mogu da ostanu na jednom mestu ili da plove vazduhom nedeljama... «Zagadjivači vazduha ne poštuju granice, i često prelaze velike razdaljine...», kaže Hauard Foks.

Stručnjake sve više brine zagadjenje koje potiče iz Azije, gde je u kratkom vremenskom periodu došlo do ogromnog ekonomskog rasta.

«Mislim da je jedno od važnih pitanja i kod Kine, i Indije i drugih zemalja u razvoju nešto što bih opisao kao «nedostatak institucionalnih kapaciteta.»

To znači da one ili nemaju političke volje ili iskustva ili sredstava da ulažu u agencije za zaštitu životne sredine kako bi unapredile njihov rad,» kaže Krupnik.

Uprkos svemu, situacija nije sasvim mračna. Meksiko Siti, poznat po jednom od najgorih kvaliteta vazduha na svetu, postigao je značajan napredak. «Emisija sumpor dioksida, koja je veliki problem za zdravlje ljudi, smanjena je otprilike 70% od 1980. tako što je smanjen nivo sumpora u gorivima, ili se prešlo na proizvodnju električne energije prirodnim gasom a ne sagorevanjem uglja i drugih fosilnih goriva» Eksperti kažu da se može učiniti mnogo toga da se smanji zagadjenje vazduha i u drugim oblastima, ukoliko vlade i kompanije širom sveta ozbiljno pristupe pronalasku rešenja.

XS
SM
MD
LG