Linkovi

FBI: Na predsednika Buša tokom njegovog govora u Tbilisiju bačena bomba


Predstavnici američkog Federalnog istražnog Biroa izjavili da je na predsednika Buša, tokom njegovog govora u gruzijskoj prestonici Tbilisiju bačena ručna bomba, koja nije eksplodirala samo zahvaljujući ljudskoj greški.

Istražitelji FBi-a su saopštili da ručna bomba, koja je bačena na američkog predsednika i koja je pala 30 metara dalje, nije eksplodirala samo zahvaljujući tome što dugme za detonaciju nije bilo dovoljno pritisnuto. U saopštenju američke ambasade u Tbilisiju navodi se da je FBI ustanovio da je taj incident mogao da ugrozi kako živote predsednika Buša i gruzijskog predsednika Mihaila Saakašvilija tako i okupljenih gradjana koji su došli da čuju predsednikov govor. Neki od civila su prošli bezbednosne punktove na Trgu slobode, nekoliko sati pre govora. Oba predsednika sa suprugama, stajala su iza neprobojnog stakla sa otvorom za mikrofon. Predstavnik Bele Kuće Skot Meklelan je izjavio da predsednik počeo da drži govor, pošto su pripadnici tajne službe smatrali da je situacija bezbedna.

“Tajna služba pred svaki javni nastup predsednika, preduzima niz mera predostrožnosti. To i u ovom slučaju treba imati na umu.“ rekao je Meklelan i dodao da je predsednik obavešten da je ručna bomba, koja je bačena na njega u Tbilisiju bila aktivna i da je istraga u toku. Meklelan je takođe ukazao da je predsednik rekao da ima puno poverenje u rad tajne službe i da čeka rezultate zajedničkih nalaza američkih i gruzijskih istražitelja. Gruzijska policija je u početku saopštila da se radi o neaktivnoj ručnoj bombi iz sovjetske ere, koja je stavljena na trg sa ciljem da stvori paniku. Za informaciju koja bi pomogla u rasvetljavanju incidenta ponuđena je nagrada od 11 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG