Linkovi

Wi-Fi u brzim vozovima u Britaniji


Jedna britanska kompanija uspela je da pronađe način da u vozilima u pokretu ponudi kvalitetan pristup internetu. Brzi voz na liniji za Brajton je prva železnička veza na kojoj je primenjen bežični sistem koji je razvila firma Nomad Didžital. Do sada je internet u vozilima u pokretu bio moguć samo putem satelitske veze, koja se prekidala čim bi se pojavila bilo kakva prepreka između satelita i prijemnika.

Brza železnička veza između londonske stanice Viktorija i odmarališta Brajton, omogućava zaposlenima da to rastojanje pređu za manje od sata. Voz Brajton ekspres je i prva kompozicija na svetu na kojoj možete da koristite pravi brodband internet, dok putujete.

Putnici mogu da surfuju po netu, da šalju i primaju elektronsku poštu, čak i da gledaju striming video. A sve to podjednako kvalitetno kao od kuće ili na poslu. Sve to je moguće zahvaljujući takozvanoj Vaj Meks tehnologiji, koju je razvila firma Nomad Didžital, a koja omogućuje brze veze sa vozilima u pokretu. Nisko-frekventni radio predajnici duž pruge, poput ovog, odašilju signal koji omogućava vezu brzine od 36 megabita u sekundi, koji prima antena na krovu voza.

«Zamislite da je u pitanju tunel od vaj-meksa kroz koji putuje kompozicija, a veza se neprimetno prenosi dok se voz kreće», kaže Grim Loudon iz kompanije «NOMAD DIGITAL».

U samom vozu, bežični pristup internetu obezbeđuje kompanija Ti-Mobajl, ogranak nemačkog telekoma. Putnici samo uključe svoje leptope, prijave se na mrežu i na internetu su!

«Ovakav tip usluga obično se zasniva na satelitskom prijemu, a slanje ide preko mobilne mreže, tako da su brzine male. Mi smo sada u stanju da ponudimo pravi brodbend», ističe Džej So, iz kompanije «T-MOBILE».

Ipak te usluge nisu još uvek dostupne duž cele prugea, a mape u vozu putnicima pokazuju gde kvalitet veze pada. Međutim, novi način povezivanja omogućava stalne veze, koje se ne prekidaju u tunelima.

«Naravno, ja očekujem da će ovoga biti na svim vozovima.» kaže jedan od putnika.

Železnička kompanija planira da tu uslugu ponudi na svim linijama.

«Znamo da putnicima ova usluga znači.» - kaže ovaj železničar.
Interes za ovaj sistem postoji u svim delovima sveta. Kada se postavi Vaj-meks mreža, onda ona nije ograničena smao na železnicu, kaže Grim Loudon. «Ovaj sistem može tada da bude upotrebljen i za brodbend pristup po gradovima i selima duž pruge, tako da se usluge mogu ponuditi i u oblastima u kojima nema adekvatne infrastrukture.»

Iako je ceo sistem još u začetku i postoji samo na pruzi između Londona i Brajtona, zemlje poput Kine, Danske, Turske i SAD užurbano rade na njegovoj primeni.

XS
SM
MD
LG