Linkovi

Bela Kuća traži da "Njuzvik" pomogne u saniranju štete nastale objavljivanjem kontroverznog članka o skrnavljenju Kurana


Bela kuća je saopštila da bi magazin “Njuzvik” trebalo da pomogne da se umanji šteta koju je slici o Sjedinjenim Državama nanelo objavljivanje sada povučenog članka o navodnom skrnavljenju Kurana u američkom vojnom zatvoru. Iz Bele kuće se javio izveštač Glasa Amerike, Skot Sterns.

Portparol Bele kuće Skot Meklelan je izjavio da administracija predsednika Buša uvažava povlačenje teksta kao - kako je rekao - prvi korak. Meklelan je objasnio da bi magazin sada trebalo da pomogne da se umanji šteta od članka u kojem se navodi da je američko vojno osoblje čak stavljalo delove Kurana u klozetsku šolju i povlačilo vodu, u zatvoru u vojnoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi.

“Slici Sjedinjenih Država u svetu je naneta šteta. Tim člankom je naneta trajna šteta predstavi o nama i mi ohrabrujemo Njuzvik da učini sve što može da se naneta šteta umanji, naročito u regionu.”

Portparol Bele kuće je ukazao da magazin to može da učini ako objavi na koji način je došlo do pogrešnog tumačenja priče i publikuje praksu koju vojska Sjedinjenih Država koristi kada se radi o Kuranu.

Vojska je uvela posebnu praksu i postupak da i obezbedila da se Kuran koristi uz najveću pažnju i poštovanje. Rekao bih da bi pomoglo da se to istakne, jer su oni koji se protive Sjedinjenim Državama uzeli taj izveštaj i eksploatisali ga i iskoristili da podstaknu nasilje.“

Skot Meklelan je istakao da Bela kuća ne ukazuje Njuzviku šta treba da objavi, nego podstiče urednike magazina da pomognu da se umanji šteta koja prema rečima portparola Bele kuće ima ozbiljne posledice.

XS
SM
MD
LG