Linkovi

Kapčan:Bušova administracija želi da ubrza rešavanje problema konačnog statusa Kosova


Povodom pretresa o Kosovu na Kapitol hilu, koleginica Jela Defrančeski razgovarala je sa Čarlsom Kapčanom, direktorom Programa za Evropu u istraživačkom Savetu za spoljnopolitička pitanja.

Prema Kapčanovim rečima, pitanje Kosova, koje je već duže vreme zanemareno, ne može se rešiti bez punog agažovanja američke diplomatije. Ugledni ekspert za međunarodne odnose takođe ocenjuje da administracija predsednika Buša pristupa pitanju konačnog statusa Kosova sa podjednakom otvorenošću prema argumentima albanske i srpske strane.

KAPČAN: “Rekao bih da će administracija rešavati pitanje statusa Kosova direktno i bez bilo kakve naklonosti bilo jednoj ili drugoj strani. Istina je, međutim, da to pitanje sa zakašnjenjem stiže na dnevni red Bušove administracije. Kao što znate, Irak je potisnuo sve ostalo. Administracija je tek odnedavno počela da se aktivnije bavi drugim problemima poput Irana, bliskoistočnih pregovora i Severne Koreje. Balkan nije bio na tom spisku. Kosovo je, stoga, dugo bilo zapostavljeno. No, izgleda da administracija sada želi da ubrza rešavanje konačnog statusa Kosova. Za uspeh toga potrebno je angažovanje na najvišem nivou Bušove administracije, što podrazumeva i puno angažovanje naše diplomatije.

GLAS AMERIKE: Da li su se Sjedinjene Države i međunarodna zajednica opredelile za neko od mogućih rešenja za Kosovo?


KAPČAN: “Međunarodna zajednica se, po mom mišljenju, nalazi u nezgodnoj situaciji. Naime, postoji svojevrsni konzensus da bi Kosovo trebalo da dobije neku vrstu nezavisnosti, bilo da je reč uspostavljanju potpuno nezavisne države, protektorata ili nekog drugog vida široke autonomije. Međunarodni diplomatski krugovi za sada nisu spremni da to i javno saopšte, jer strepe od posledica, naročito od nepredvidivog reagovanja Srbije. Otvoreno izjašnjavanje u prilog nezavisnog Kosova moglo bi da pokrene pitanje budućnosti zajednice Srbije i Crne Gore, odnosa Kosova i Albanije, Kosova i zapadnog dela Makedonije. Ukoliko Kosovo dobije nezavisnost, a slutim da će se to na kraju dogoditi, postavlja se i pitanje statusa Republike Srpske. Ne vidim zbog čega ne bi bilo moguće menjati i druge granice. Za sada niko ne želi da otvori tu "pandorinu kutiju", ali verujem da će ovog leta konačno početi pravi razgovori o budućnosti Kosova. Svakako je bolje rešavati probleme pre nego što se pretvore u krize.

XS
SM
MD
LG