Linkovi

Glas Amerike saznaje: Bušov akcioni plan unosi ”novu dinamiku“ u proces rešavanja statusa Kosova


Vašington Post u izdanju od utorka piše da je zvanični Vašington -- posle petogodišnjeg zanemarivanja Balkana -- spreman da obznani novu strategiju sa ciljem da se konačno reši pitanje da li će Kosovo steći potpunu nezavisnost od Srbije, a to je Glasu Amerike potvrdjeno i u Državnom sekretarijatu.

Iz pouzdanih izvora u Stejt dipartmentu Glasu Amerike je potvrdjeno da će podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns na pretresu u Odboru Predstavničkog doma za medjunarodne odnose, zakazanom za sredu, izneti u ime Bušove administracie nov plan za Kosovo koji sadrži -- kako je rečeno Glasu Amerike -- ”neke nove elemente“ i koji bi trebalo da unese ”novu dinamiku“ u proces rešavanja kosovskog statusa.

Administracija predsednika Buša namerava tim planom da pokaže da ozbiljno prilazi kosovskom pitanju, rečeno nam je u Državnom sekretarijatu, uz napomenu da će sutrašnji (sreda) pretres biti ”važan dogadjaj.“

Na pretresu koji je naslovljen: ”Kosovo: sadašnji i budući status“ će, pored glavnog govornika - podsekretara Nikolasa Bernsa - iz američke administracije svedočiti Mira Rikardel, vrštilac dužnosti pomoćnika sekretara za odbranu za medjunarodnu bezbednost.

Medju kosovskim predstavnicima govoriće Marko Sopi, katolički administrator Prizrena i Ardian Djini, kosovski ministar za prirodnu sredinu, kao i predstavnici albanskog lobija i organizacija američkih Albanaca.

Sa srpske strane, na pretresu će -- koliko je za sada poznato -- svedočiti jeromonah Irinej i šef kabineta predsednika Srbije, Vuk Jeremić.

Prema pisanju Vašington posta, plan koji će predstaviti podsekretar Berns sastavljen je uz intenzivne konsultacije sa UN i EU. Ukoliko se utvrdi da su uslovi za razgovore o statusu uspunjeni, UN će organizovati medjunarodne pregovore o tome da li bi Kosovo trebalo da ostane deo Srbije, dobije nezvisnost ili pak stekne neku vrstu ”hibridnog“ statusa, ukazuje se u vašingtonskom listu.

Zvaničnici Bušove administracije ne žele da nagadjaju o mogućem ishodu tog procesa, ali potvrdjuju za Vašington Post da Amerika neće zagovarati ni jednu odredjenu opciju.

Očekuje se da će na sutrašnjem pretresu takodje biti upućeno upozorenje Srbiji da normalizacija odnosa sa SAD i NATO-om zavisi od hapšenja Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Jedanaestog jula se navršava deset godina od masakra u Srebrenici i ”hvatanje Mladića i Karadžića je sledeći veliki korak za vladu Srbije. Ona mora s tim da se suoči,“ izjavio je za Vašington Post visoki, neimenovani zvaničnik Bušove administracije.

XS
SM
MD
LG