Linkovi

Skeneri za brodske kontejnere


Luka Ouklend, u Kaliforniji, prva je u Sjedinjenim Državama u kojoj će sav dolazeći teret biti testiran na radioaktivnost. Novi detektori imaju za cilj da odvrate teroriste od pokušaja krijumčarenja materijala za proizvodnju takozvane ”prljave“, odnosno radioaktivne bombe. Kroz luku Oukland svakoga dana prolazi do 5 hiljada brodskih kontejnera. Sada, svaki od njih mora da prodje kroz skener za otkrivanje radioaktivnosti. Net Ejkoks je službenik Carinske i pogranične agencije, u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost:

”Proveravamo teret na prisustvo terorističke opreme i pokušavamo da razvijemo različite metode otkrivanja bilo kakvog tereta koji bi mogao da sadrži takvu opremu, odnosno oružje masovnog uništenja,“ kaže Ejkoks.

Detektori radioaktivnosti rade kao radio prijemnici osetljivi na odredjene vrste energije. Svaki kontejner prolazi kroz jedan portalni skener, a ako se uključi alarm onda i kroz drugi skener. Ako se začuje i drugi alarm, roba se pregleda ručnim detektorom, kako bi se potvrdilo prisustvo i otkrila lokacija radioaktivnosti. Funkcioneri kažu da mašine mogu da otkriju bilo kakav radioaktivni predmet, uključujući ”prljavu“ bombu. Oni kažu da takva višeslojna odbrana doprinosi zaštiti Sjedinjenih Država od terorista i njihovog oružja. Svakoga dana oglasi se 15 do 20 lažnih alarma, koje izazivaju neke vrste voća, kao što su banane, i artikli od keramike. Stiv Bakster je glavni inspektor:

”Neki predmeti sadrže prirodnu radioaktivnost, a to su najčešće granit i predmeti od keramike, kao i predmeti sa visokim procentom kalijuma.“

Četiri miliona dolara biće utrošeno na opremanje luke Oukland i luke San Francisko, s druge strane istoimenog zaliva. Oukland je prva luka u zemlji u kojoj se skenira svaki kontejner, a sličnim uredjajima biće vremenom opremljeno i ostalih 300 luka.

XS
SM
MD
LG