Linkovi

Lekari u Americi sve više se oslanjanju na Internet kako bi sačuvali zdravlje dece


Proces se zove telemedicina i povezuje lekare i pacijente putem moderne tehnologije. Za dečaka, koji se zove Džonatan, to što mu curi nos obično bi značilo da će iz obdaništa pozvati njegovu majku da bi ga odvela kući. Sada međutim, u obdaništu mogu da obave jedan drugačiji poziv i obezbede mu lekarsku pomoć na licu mesta. Džonatan je jedan od skoro hiljadu predškolske dece u Ročesteru, na severu države Njujork, koji može da dobije tretman lekara, a da ne napusti obdanište. Audio, video i lekarski snimci šalju se preko interneta lekaru u Medicinskom centru Univerziteta Ročester. Njegova majka Fajla Bermudes misli da je nova usluga sjajna.

«Verovatno bih morala da ga odvedem u urgentni centar ili tako nešto», kaže ona.

Najnovije istraživanje pokazalo je da je svaka telemedicinska poseta uštedela roditeljima četiri i po sata odsustva s posla, a što se tiče dece, izostanci zbog bolesti opali su za 63 odsto. Lekar u Ročesteru Nil Herendin kaže da telemedicina smanjuje potrebu ljudi da odlaze u urgentni centar radi lečenja, što osiguravajućim kompanijama štedi ogroman novac.

«Za cenu jednog odlaska u urgentni centar, možete uraditi mnogo telemedicinskih tretmana i to je ono što se dopada našim osigravajućim kompanijama», kaže dr Herendin, dok neki pedijatri, kao što je Čarls Šubin, ističu da medicina visoke tehnologije nije prava zamena ta normalnu zdravstvenu negu.

«Bolesna deca zaslužuju više od nekakve mehaničke i elektonske zdravstve nege», ističe dr Šubin. Lekari u medicinskom centru Univerziteta Ročester ne slažu se sa njim, objašnjavajući da su posete «na daljinu» u većini slučajeva podjednako efikasne kao i odlasci u ordinaciju.

Troškovi početka ovog programa su veliki, a Ročester finansira američka federalna vlada. Uskoro će se proširiti i izvan granica grada, a možda i postati uzor za slične programe širom SAD.

XS
SM
MD
LG