Linkovi

Buš pozvao Kongres da reaguje kako bi održao rast američke ekonomije


Američki predsednik Džordž Buš pozvao je Kongres da saradjuje sa njim kako bi se iskoristili novi uspesi postignuti u sferi ekonomije. On kaže da otvaranje novih tržišta za američku robu i usluge, i smanjivanje američke zavisnosti od tudjih izvora energije predstavljaju dva ključa za dugotrajan ekonomski razvoj zemlje.

U medjuvremenu, opozicione Demokrate upozoravaju predsednika i Kongres koji je pod kontrolom Republikanaca, da se bave partijskom politikom umesto što rešavaju probleme sa kojima se gradjani suočavaju u svakodnevnom životu. Predsednik Buš kaže da je američka ekonomija u ravnomernom porastu od 3,6 % kao i da je u ovom trenutku situacija u zapošljavanju bolja nego ikada ranije. Medjutim, prema Bušovim rečima, Kongres treba odmah da reaguje kako bi osigurao da se ekonomski rast nastavi i u budućnosti.

«Ceo svet nam zavidi na ekonomiji. Zbog dobrobiti vrednih američkih porodica moramo da radimo zajedno na postizanju dugotrajne ekonomske sigurnosti, tako da možemo da nastavimo da širimo prosperitet i nadu po Americi i čitavom svetu».

U svom nedeljnom obraćanju naciji preko radija, Buš je rekao da je jedan od načina da se održi ekonomski razvoj proširenje trgovine. Usvajanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Centralnom Amerikom samo je jedan od način da SAD otvore nova tržišta za svoju robu i usluge.

«Sporazum o slobodnoj trgovini sa Centralnom Amerikom pomogao bi nam da ostvarimo te ciljeve. Taj dogovor bi pomogao novim demokratijama u našoj hemisferi da ponude bolje poslove i više standarde svojim radnicima, i stvorio bi uravnoteženiji teren za plasiranje američkih roba i usluga. Kongres treba da usvoji taj važan zakon».

Početkom nedelje, predsednici pet država Centralne Amerike koje su obuhvaćene sporazumom o slobodnoj trgovini, posetili su Vašington i apelovali na zakonodavce da usvoje sporazum koji bi smanjio carine i trgovinske barijere. Iako sporazum ima podršku predsednika kao i zakonodavaca iz obe partije, očekuje se da predstoji teška borba na Kapitol Hilu. Dok je predsednik pozivao Kongres da usvoji sporazum o slobodnoj trgovini sa Centralnom Amerikom, juče je objavljena vest da njegova administracija ponovo uvodi kvote na uvoz tekstila kineske proizvodnje, uz obrazloženje da je taj potez nephodan da bi se spasle hiljade radnih mesta u SAD. Kineski tekstil je preplavio ameirčko tržište od januara, kada je ukinut tri decenije star sistem globalnih kvota koje su ograničavale količinu isporuka iz Kine i drugih zemalja u Ameriku i ostale industrijalizovane zemlje. Kineska vlada je saopštila da američka odluka o uvodjenju novih kvota nije u duhu slobodne trgovine i osnovnih principa Svetske trgovinske organizacije, kojoj obe države pripadaju. U medjuvremenu, guverner Novog Meksika Bil Ričardson, koji se u ime Demokrata obratio naciji preko radija, rekao je da su predsednik i Kongres prezauzeti politikom da bi se bavili pitanjem sve većih cena benzina i drugim problemima koji pogadjaju prosečne Amerikance.

«Trećina godine je prošla dok smo posmatrali republikanske lidere kako politizuju naš pravni sistem, bili očevici skandala i ekstremizma koji osvajaju Kongres i gledali Republikansku partiju kako uporno stavlja partijske interese na prvo mesto, a sve ostalo na drugo. Od tog vremena, kada se ništa nije radilo u Vašingtonu, počeli ste da plaćate više na benzinskim pumpama...»

Predsednik Buš je iskoristio svoje radijsko obraćanje da pozove Kongres da do avgusta usvoji zakon o energetici. Buš je rekao da bi sveobuhvatna nacionalna strategija u toj oblasti smanjila američku zavisnost od inostrane nafte. Zakon o energetici zakočen je u Kongresu još od ranog perioda Bušovog prvog mandata.

XS
SM
MD
LG