Linkovi

Stiven Hedli izneo oštro upozorenje Severnoj Koreji


Govoreći u programu tv mreže Foks, savetnik za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli, je upozorio Severnu Koreju da ne vrši nuklearnu probu.

«Ukoliko Severna Koreja izvrši nuklearnu probu to bi bio akt uperen protiv svih zemalja koje su učestvovale u šestostranim pregovorima, uključujući i Kinu.»

Na šestostranim pregovorima o severnokorejskom nuklearnom programu učestvovale su SAD, Severna i Južna Koreja, Rusija, Kina i Japan. Pregovori su počeli u avgustu 2003. ali su obustavljeni prošle godine pošto je Severna Koreja odbila da se vrati za pregovarački sto. Japan je nedavno apelovao da pitanje severnokorejskog nuklearnog programa bude preneto u nadležnost Saveta bezbednosti UN radi mogućeg uvodjenja sankcija Pjongjangu. Medjutim, u komentarima kineske vlade prošle nedelje rečeno je da Peking ne želi da Severnoj Koreji budu uvedene sankcije. Gospodin Hedli je priznao da medju pet zemalja koje su vodile progovore sa Severnom Korejom postoje izvesne razlike u gledištima, ali da se one u suštini slažu u svom prilazu.

«Mislim da je važno da se na najvišem nivou sve te vlade slažu da ne bi smela da postoji nuklearna Severna Koreja i da zajednički rade na strategiji kojom će biti vršen pritisak na Severnu Koreju.»

Savetnik za nacionalnu bezbednost nije precizirao mere koje će Vašington preduzeti, ali je dodao da će SAD nastaviti da vrše snažan diplomatski pritisak na vladu u Pjongjangu.

XS
SM
MD
LG