Linkovi

Koštunica predlaže sastanak sa premijerom Kosova 25.maja u Prizrenu


Vlada Srbije najavila je da će predložiti da se sastanak srpskog i kosovskog premijera Vojislava Koštunice i Bajrama Kosumija održi 25. maja u Prizrenu, a sutra će iz Beograda za taj sastanak biti upućen i zvaničan poziv.

Šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima Srđan Đurić izjavio je da se dovršavaju svi detalji o predlogu za sastanak. Đurić je dodao da će se Koštunica pre sastanka s Kosumijem konsultovati sa ostalim predstavnicima državnih organa i parlamentarnih stranaka kako bi u potpunosti bio usaglašen zajednički stav o pitanjima o kojima će biti reči na sastanku.

Sve parlamentarne stranke podržavaju poziv srpskog premijera kosovskom kolegi Kosumiju. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke u republičkom Parlamentu Dušan Petrović tim povodom kaže da je neposredan razgovor najbolji put i za državu Srbiju i za kosovske Albance da se krene u suštinski napredak u rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

I koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da je izuzetno dobro što je zvanični Beograd pokrenuo inicijative za organizovanje susreta sa predstavnicima privremenih vlasti na Kosovu, ali i da kosovski premijer Kosumi ima veliki interes da do tog susreta dođe.

Onaj ko ne dođe na sastanak, a u njegovo zakazivanje će se sigurno umešati međunarodna zajednica, biće kriv za propast procesa, rekao je Janjić i ocenio da je trenutno rizik na strani Beograda, jer je Kosumi hitro odgovorio i čak zadao temu, dok Beograd još nije rekao šta je tema.

XS
SM
MD
LG