Linkovi

Različita mišljenja u EU povodom sporog ekonomskog razvoja


Zvaničnici EU izrazili su različita mišljenja o novim podacima koji ukazuju na spori razvoj ekonomije u 12 zemalja koje koriste zajedničku valutu – evro. Sastanak u Luksemburgu održava se nakon što je agencija EU za statistiku, Eurostat, protekle nedelje objavila da je u prvom kvartalu ove godine došlo do malog porasta od pola procenta u ekonomiji evro-zone. Rast nemačkog izvoza povukao je čitavu evro-zonu, nadoknadjujući negativne cifre iz Italije, Holandije i Finske, dok belgijska privreda stagnira. Italijanski ekonomski rast smanjen je za pola procenta u prvom kvartalu 2005, što je najgori rezultat od kraja 1998, a ujedno i drugi kvartal zaredom u kome Italija beleži negativne rezultate. Premijer Luksemburga Žan Klod Junker, čija zemlja trenutno predsedava EU, i sam je izneo različite poglede na nove statističke podatke.

«Neki podaci podstiču izvesnu dozu optimizma, kao što su informacije o nemačkom rastu u prvom kvartalu. S druge strane ima i loših vesti. Izvan evro-zone, cene nafte i dalje izazivaju zabrinutost. U nekim zemljama je poverenje potrošača i investitora stabilno, ili čak u porastu. U drugim zemljama je medjutim u toku suprotan trend».

Iako je u Nemačkoj zabeležen privredni rast podstaknut dobrim izvozom, poverenje potrošača i kupovna moć su bili slabi. Ekonomisti kažu da je kupovna moć važna za evropsku ekonomiju. Samo izvoz ne može da održava privredni rast zato što snažan kurs evra čini evropsku robu skupom na svetskom tržištu. Evro je i dalje relativno jak u odnosu na dolar, a trenutno se za jedan evro dobija 1,26 dolara, što je ipak 10 centi manje od rekordno visokog kursa evra. Ekonomisti se boje da, ako cene nafte ostanu visoke, oko 50 dolara po barelu ili više od toga, spori rast evropske ekonomije mogao bi da se pretvori u opšti privredni pad u EU. Inače, zvaničnici EU takodje su saopštili da će jedna strana kovanih evra biti ponovo dizajnirana, kako bi odrazila proširenje EU, koja od prošle godine ima novih deset članica.

XS
SM
MD
LG