Linkovi

Istraživači otkrili dijabetes tipa 2 kod omladine što signalizuje sve veću gojaznost kod mladih


Sve češća pojava ove bolesti mogla bi da bude posledica daljeg širenja gojaznosti širom sveta. Gojaznost, koja je svojevremeno smatrana isključivo zapadnom bolešću, preti celom svetu. Indikator je globalni porast dijabetesa tipa 2 medju odraslima, nastao kao posledica gojaznosti. Jedna studija u Žurnalu pedijatrije otkriva da se ova bolest sve više javlja kod dece, što ne bi trebalo da bude slučaj, jer kako kaže jedan od lekara koji je radio na toj studiji, Filip Zitler, deca treba da su prilično gojazna i neaktivna da bi dobila ovu bolest. Dr. Zitler i njegove kolege iz Medicinskog centra Šiba u Izraelu razmotrli su sve medicinske članke o dijabetesu tipa 2 kod dece i adolescenata, objavljene od 1978. godine. Oni su utvrdili da je porastao broj slučajeva obe bolesti sa tri posto na 45 posto medju američkim tinejdžerima. To je takodje postao vodeći uzrok dijabetesa kod japanske i tajvanske dece i sve je uobičajeniji na drugim mestima poput Azije, Bliskog istoka, Južne Amerike i Evrope. Dr. Zitler smatra da ovaj trend postaje sve ozbiljniji zdravstveni problem. Antropolog sa Univerziteta države Rod Ajlend, Markisa La Vel, kaže da je navjeće povećanje u prosečnoj težini od početka pedesetih zabeleženo kod mladih ljudi u toplim klimatskim područjima:

”Stopa gojaznosti širom sveta je povećana do te mere da mnoga društava sada imaju i problem gojaznosti i neuhranjenosti. Uzevši u obzir da se gojaznost vezuje za hronične bolesti, poput dijabetesa, kao visoko rizični faktor za bolesti srca i brojnih vrsta raka, time se javlja teret za zemlje u razvoju, koji one ne mogu da podnesu.“

Gospodja La Vel je utvrdila da su deca u urbanim područjima Južnoafričke Republike viša, ali znatno deblja no njihovi vršnjaci u ruralnim delovima zemlje, čak i u slučajevima kada je njihov društveni i ekonomski status sličan. Ona je takodje otkrila da su učenici u Melburnu, u Australiji teži za svoju visinu od svojih vršnjaka, aboridžina, u pustinjskim predelima. Istraživač sa Oksforda, Stenli Ulijasek, kaže da je problem sa težinom prevashodan medju ruralnim ostrvljanima južnog Pacifika, gde su do dve trećine muškaraca i tri četvrtine dece gojazni. Istraživači odbacuju ideju da je za to kriva genetika, dok Markisa La Vel sa univerziteta države Rod Ajlend za gojaznost krivi moderan način života, vezan za promene u dijeti i smanjenje fizičke aktivnosti.

XS
SM
MD
LG