Linkovi

Irački pobunjenici koriste bolničke pacijente kao živi štit


Dok marinci u toj oblasti sprovode opsežnu ofanzivu, drugi se suočavaju sa pobunjeničkim operacijama manjih razmera ali ništa manje opasnim. Dopisnik Glasa Amerike iz Pentagona, Al Pesin, razgovorao je sa predstavnikom američkih marinaca u iračkom gradu Faludži o taktikama koje primenjuju pobunjenici.

Tokom rutinske patrole u zapadnom iračkom gradu Hadita prošle nedelje, američki marinci su postali meta napada iz obližnje bolnice. Kako kaže pukovnik Dejv Lapan, iz Druge marinske jedinice za hitne intervencije, vojnici nisu želeli da uzvrate istom merom pretpostavljajući da u bolnici ima i civila.

“Kada su prodrli u bolnicu uz minimalnu vatru tamo su našli pobunjeničko utvrdjenje, a pobunjenici su, povlačeći se, koristili bolničko osoblje i pacijente kao živi štit.”

Pobunjenici su saterali neke pacijente i osoblje u hodnike, dok su druge družali ispred sebe kako bi sprečili marince da otvore vatru. Pukovnik Lapan dodaje da su marinci - uprkos velikim teškoćama - uspeli da ubiju i rane neke od pobunjenika, dok su pacijenti i bolničko ostali neozledjeni. Tog istog dana desio se još jedan incident, ali u jednoj isturenoj bazi američkih snaga nadomak sirijske granice. Pošto je baza bila napadnuta nedelju dana ranije, vojnici su bili na velikom oprezu, ali ipak nisu očekivali ono što se desilo, pripoveda pukovnik Lapan:

“Marinci su na prilazu bazi našli jedno dete -- jedanaetogodišnjeg Sirijca -- kako pokušava da se probije u samu bazu. Dečak je posle ispitivanja rekao da su mu pobunjenici dali novac kako bi im dojavio koji je najbolji način da se udje u bazu.”

Kako kaže pukovnik Lapan, jedanaestogodišnji ”špijun“ se trenutno nalazi pod nadzorom marinaca dok američke snage rade na njegovom povratku u Siriju. Medjutim, ovakve taktike pobunjenika koji ne prezaju od zloupotrebe civila, nisu bez presedana, ukazuje pukovnik Lapan.

“Pobunjenici i teroristi koji operišu ovde i ranije su koristili bolnice, škole, pa i džamije iz kojih su otvarali vatru na naše vojnike. Koristili su žene i decu kao živi štit, i novcem ili pretnjama navodili decu da rade za njih.”

Predstavnik marinaca dodaje da američki vojnici prolaze kroz posebnu obuku da bi u takvim situacijama maksimalno zaštitili civile. Ali, dodaje on, to nažalost nije uvek moguće.

XS
SM
MD
LG