Linkovi

Drašković: Postojeća granica Srbije sa Albanijom i Makedonijom ne može biti pomerana


Kompromis u rešavanju statusa Kosova i uklanjanje prepreka u približavanju Evropskoj uniji istakuniti kao glavni ciljevi dve partije vladajuće koalicije – Demokratske stranke Srbije i Srpskog pokreta obnove.

Na Petom saboru Srpski pokret obnove usvojio je Evropsku deklaraciju, a predsednik stranke i ministar spoljnih poslova državne zajednice Vuk Drašković izjavio je da je uklanjanje prepreka sa evropskog puta Srbije najpreči zadatak, jer predstavlja najveći nacionalni i državni interes . Govoreći o Kosovu, Drašković je izjavio da postojeća granica Srbije sa Albanijom i Makedonijom ne može biti pomerana ni preimenovana u kosovsku državnu granicu i da se zalaže da granica bude postojeća na mapi a nepostojeća u stvanosti, kao simbol novog, evropskog i ljudskog statusa Kosova i celog regiona.

A premijer Vojislav Koštunica na sednici Glavnog odbora svoje Demokratske stranke Srbije izjavio je da je neprihvatljiva bilo kakva nezavisnost Kosova i da zvanični Beograd zastupa stav da je najbolje rešenje za Kosovo široka autonomija sa međunarodnim garancijama. Za povratak prognanih Srba Koštunica je rekao da je standard iznad svih standarda i da bez njega nije moguće učešće kosovskih Srba u privremenim institucijama. Koštunica smatra da su prioritet u narednom periodu i evropske integracije i najavljuje da će Srbija najesen spremno dočekati pregovore oko sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG