Linkovi

Abdulah Odžalan nije dobio pošteno sudjenje u Turskoj


Kako dopisnik GA Rodžer Vilkison javlja iz Brisela, ta presuda, doneta u trenutku dok se Turska priprema za pregovore o članstvu sa EU, mogla bi da izvrši pritisak na Ankaru da Odžalanu omogući novo sudjenje.

Abdulaha Odžalana uhvatili su turski agenti u Keniji pre šest godina, i sproveli u Tursku gde mu je sudjeno. Osudjen je na smrtnu kaznu zbog izdaje zemlje. Iako je ta kazna kasnije preinačena na kaznu doživotne robije, Evropski sud za ljudska prava zaključio je da sudjenje nije bilo u skladu sa medjunarodnim standardima i da Odžalanu nije omogućena adekvatna odbrana. U sedištu tog suda u Strazburu, sudija Lucius Vildhaber izjavio je da je sud...

".. sa 13 glasova za i četiri protiv zaključio da je u sudjenju prekršen član 3, koji se odnosi na izricanje smrtne kazne posle nepoštenog sudjenja".

Turska je ukinula smrtnu kaznu 2002. godine u okviru svojih nastojanja da se priključi EU. Medjutim, Evropski sud zaključio je da sudjenje Odžalanu nije bilo nezavisno niti nepristrasno. Takodje je konstatovano da kurdski lider nije odmah posle hapšenja doveden pred sudiju kao i da njegovi advokati nisu imali dovoljno vremena da pripreme odbranu. Evropski sud za ljudska prava nije ogranak EU, nego Saveta Evrope, najvažnijeg tela za zaštitu ljudskih prava. Turska je članica Saveta Evrope, te je presuda tog suda za nju obavezujuća. Iako sud nije naložio Turskoj da ponovi sudjenje Odžalanu, nagovešteno je da bi novo sudjenje bilo najprikladniji način da se otklone «pravni nedostaci» prvobitnog sudjenja. Presudu Evropskog suda tek treba da potvrdi Savet Evrope. Abdulah Odžalan, koji je 15 godina predvodio borbu kurdskih gerilaca za nezavisnost, smatra se teroristom i omražen je medju većinom Turaka. Turske diplomate u Briselu kažu da se boje da bi novo sudjenje moglo da izazove bujanje turskog nacionalizma i da bi to moglo da poremeti planove za početak pregovora o članstvu Turske u EU, koji je zakazan za oktobar. Snažna podrška Turaka ulasku u EU poslednjih meseci je opala zato što mnogi smatraju da taj blok zadaje previše uslova Turskoj i da je u suštini nespreman da dozvoli da velika, siromašna i pretežno muslimanska zemlja postane njegova članica. Turska vlada mirno je reagovala na presudu, naglašavajući da se ona odnosi samo na proceduralne greške a ne i presudu kojom je Odžalan proglašen krivim. Potpredsednik vladajuće Partije pravde i razvoja, Dengir Mir Mehmet Firat, izjavio je da će Turska preduzeti sve potrebne korake da ispuni svoje pravne obaveze.

XS
SM
MD
LG