Linkovi

Američki muslimani na skupu protiv terorizma


Organizator mitinga Kamal Navaš, inače i predsednik vašingtonskog ogranka ”Slobodne muslimanske koalicije protiv terorizma“, rodjen je u Palestini a odrastao je u Americi. On smatra da uticajne grupe američkih muslimana nisu jasno osudili nasilje islamskog terorizma.

“Terorističko nasilje mahom potiče od muslimana. Stoga je muslimanima vrlo teško da o tome govore i to priznaju. Iz straha da će nauditi islamu odlučuju se da ne priznaju ono što je očevidno. Mi ne poričemo da taj problem postoji već hoćemo da se sa njim direktno suočimo.”

Stoga se i organizuje miting u Vašingtonu, dodaje Navaš. Organizacija ”Slobodna muslimanska koalicije protiv terorizma“ nada se da će o mitingu izvestiti arapski i mediji u muslimanskim zemljama kako bi se i tamošnja javnost upoznala sa ciljevima koalicije. Glavni je želja da se odstrani ozbiljan problem lošeg imidža koji muslimani imaju zbog terorizma. Takodje postoji nada će i ekstremisti čuti o toj inicijativi i shvatiti da ne uživaju podršku američkih muslimana. Uticajne muslimanske organizacije u Americi zaobilaze problem terorizma fokusirajući se na političke i društvene probleme muslimana, kaže Kamal Navaš:

“Njihov najveći argument glasi -- zašto se ne pozabavimo pitanjima zbog kojih su muslimani gnevni? Upravo su zbog takvog stava ekstremisti u stanju da eksploatišu problem. Naš stav je da moramo da pometemo najpre ispred sopstvenog praga i da muslimanima ukažemo da, ako ne rešimo problem ekstremista, onda i ništa drugo nećemo moći da rešimo.“

Kamal Navaš smatra da se ekstremizmu može suprotstaviti savremenom, sekularnom interpretacijom islama koji zagovara miroljubivu, demokratsku koegzistenciju i koji je kompatabilan sa drugim verama. Medjutim, nekoliko uglednih muslimanskih organizacija, koje tvrde da zastupaju oko 6 miliona muslimana u SAD, uskratilo je podršku mitingu u Vašingtonu tvrdeći da su već jasno i glasno osudile radikalni islam jer su i sami njegove žrtve. Predstavnik organizacije američkih muslimana koja se zove ”Progresivna muslimanska unija“ Hosein Ibiš kaže:

“Svi američki muslimani koje ja poznajem osećaju se napadnutim od strane Al Kaide, baš kao i drugi Amerikanci. U kulama bliznakinjama u Njujorku stradalo je i par stotina muslimana. Nekoliko stotina je stradalo u redovima policije i vatrogasaca koji su radili na evakuaciji posle napada. Oko 8 hiljada musliamna služi ovoj zemlji u oružanim snagama. Nema potrebe da se izvinjavamo.“

U medjuvremenu, sledbenici ”Slobodne muslimanske koalicije protiv terorizma“ koji se okupljaju u Vašingtonu kažu da će miting pokazati da li su oni verodostojni predstavnici američkih muslimana.

XS
SM
MD
LG