Linkovi

Nina Bang-Jensen: Možda bi bilo najbolje da se Vukovarskoj trojci sudi u Hagu


Direktor organizacije Koalicija za međunarodnu pravdu ovde u Vašingtonu -- Nina Bang-Jensen – iznenađena je time što je tužilaštvo haškog Tribunala pokrenulo mogućnost da se slučaj “Vukovarske trojke” prenese na lokalne sudove. Sa gospođom Bang-Jensen razgovarao je Žorž Crmarić.

Visoki američki diplomata u Beogradu Roderik Mur izrazio je uverenje da u Srbiji ne postoji politička klima za nepristrasna sudjenja optuženika za ratne zločine. Upitali smo gospođu Ninu Bang-Jensen u kojoj meri je ta ocena tačna.

Bang Jensen: U Srbiji se svakako uznapredovalo i takav napredak treba pozdraviti, ali svakako bih se saglasila sa ocenom da politička klima nije nepristrasna. Napredak u pravosuđu je postignut, ali im još uvek predstoji dug put. S druge strane, predsednik Saveta za saradnju Srbije i Crne Gore s Haškim tribunbalom – Rasim Ljajić – podsetio je da je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju ocenila da u Hrvatskoj i dalje postoji pristranosst u odnosu prema Srbima kojima se sudi za ratne zločine.

Upitana u kojoj meri je to tačno, direktorka Koalicije za međunarodnu pravdu je rekla da u hrvatskom pravosudju ima i pozitivnih i negativnih primera. Možda bi bilo najbolje da se Vukovarskoj trojci sudi u Hagu – rekla je Nina Bang-Jensen.

Bang Jensen: U slučaju ove vrste, u kojem su u pitanju ljudi na tako visokom polozzaju, u slučaju koji je politički još uvek tako osetljiv – pitam se, nije li najbolje da ostane u Tribunalu, jer – uostalom – Tribunal je i osnovan da bi presudjivao u takvim slučajevima, da obezbedi forum koji bi bio neutralan, u kojem bi se i optuženi i svedoci osećaju da će im biti garantovano praviccno suđenje.

Upitali smo gospođu Bang-Jensen kako je došlo do toga da upravo tužilaštvo Tribunala bude inicijator eventualnog prebacivanja slučaja «Vukovarske trojke» na lokalno sudstvo?

Bang Jensen: Bila sam šokirana kad su to učinili. Iskreno govoreći – ne razumem zašto. Mislim da je upravo ovaj slačaj takav da treba da ostane pod jurisdikcijom tribunala. No, možda je to i dobar znak… možda je tužilaštvo, s obzirom da je bliže lokalnim sudovima, povećalo svoje poverenje u pravosudni sistem u Srbiji i Hrvatskoj. Nadam se samo da odluka nije doneta zbog pretrpanosti Haškog tribunala predmetima, ili zbog pritiska da se predmeti prepuštaju lokalnim sudovima” rekla je Nina Bang-Jensen, direktorka Koalicije za međunarodnu pravdu.

XS
SM
MD
LG