Linkovi

Deklaracije o borbi protiv korupcije nije donela ništa što do sada nije bilo dokučivo


Deklaracije o borbi protiv korupcije, na koju su danas potpise stavili ministri pravde država bakanskog regiona, te specijalni koordinator Pakta stabilnosti, nije, prema uverenju većine njenih potpisnika, donela ništa što do sada nije bilo dokučivo - prepoznaje opasnost od korupcije, traži usvajanje medjunarodnih normi na tom polju i insistira na skorim rezultatima.

Sam koordinator Pakta, Erhard Busek, komentariše tvrdnje da uz korupciju "balkanskog tipa" "mirno žive" generacije na ovom području:

"Pre svega, za zemlje u transformaciji je razumljivo da se javlja korupcija- plate su niske, vladavina zakona još nije u potpunosti uspostavljena, vlast je slaba- to jeste izgovor za odredjeno vreme. Ali izgovor da korupcija ima svoje uporište u istoriji, jednostavno, ne stoji! Možemo sa simpatijama govoriti o "bakšišu", ali za realnost EU to, jednostavno, nije dovoljno..." Društvo, bez razlike, korupcija ugrožava višestuko- narušava stabilnost, odbija strane investicije.

Ministar pravde Srbije, Zoran Stojković:

"Balkanske zemlje preduzimaju odredjene mere na tom planu i mogu da kažem i za našu zemlju da u momentu kada smo došli, bilo smo na znatno višem nivou korupcije nego što je sada- prema konstataciji Transparency International. Prema tome, ako ovo što smo danas potisali prihvatimo kao osnovne principe i to realizujemo, mislim da u neko dogledno vreme imamo mogućnost da zaista postignemo ono što se od nas i traži- da korupcija bude svedena na minimalni, snošljiv nivo".

Ministar pravde Crne Gore, Željo Šturanović, je potvrdio da korupcija ne sme biti tolerisana, i u svetlu reformi ekonomskog i finansijskog sistema, i "jednake utakmice za sve", naglasio nedvosmislenu opredeljenost vlade u Podgorici da nastavi sa borbom protiv korupcije i sveobuhvatnim reformama "pravnog, finansijskog i ekonomskog sistema"

Kada se mogu očekivati rezultati anti-korupcijske inicijative? Busek:

"To je pitanje koje trebaju postaviti same države Balkana. U suprotnom, neće dobiti investicije, neće dobiti pravu poslovnu priliku, neće dobiti članstvo u EU"

XS
SM
MD
LG