Linkovi

Gde će biti sudjenje “vukovarskoj trojki”?


U Haškom tribunalu održana rasprava o predlogu Karle Del Ponte da sudjenje oficirima bivše JNA Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću bude ustupljeno SCGori ili Hrvatskoj. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, Rasim Ljajić rekao je tokom rasprave da bi ustupanje sudjenja "vukovarskoj trojki" pravosudju SCG doprinelo utvrdjivanju istine, suočavanju sa prošlošću i pomirenu u regionu.

"Čvrsto smo uvereni da sudjenje Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivanccaninu i Miroslavu Radiću treba ustupiti SCG", kazao je Ljajić, obrazlažući da se u Beogradu već sudi optuženima za zločin na Ovčari, što bi značajno ubrzalo postupak. Eventualno ustupanje procesa Hrvatskoj, upozorio je Ljajić, imalo bi "značajne negativne posledice" i izazvalo otpor javnog mnenja u SCG saradnji s Tribunalom.

"Ta saradnja je naša moralna, politička i pravna obaveza koju ćemo, verujem, u potpunosti ispuniti. Pravda, medjutim, može biti ostvarena samo i ako je javnost prihvati", naznačio je ministar.

Branioci optuženih upozorili su da bi njihovo prebacivanje Hrvatskoj bilo nezakonita ekstradicija, da sudjenje ne bi bilo pravično, jer je i OEBS potvrdio da hrvatski sudovi optuženim Srbima ne sude nepristrasno. Zastupnik Hrvatske Željko Horvatić kazao je da optuženima treba suditi u državi na čijoj su teritoriji zločini počinjeni. Horvatić je kao "nepravnu" odbacio tvrdnju odbrane da sudjenje u Hrvatskoj ne bi bilo fer zato što vlasti optužene već smatraju krivim. On je negirao i da bi prebacivanje "vukovarske trojke" u Hrvatsku bilo nezakonita ekstradicija. Hrvatska je, inače, u svom podnesku sudu izrazila spremnost da sudi troijci optužnenih, ali i sugerisala da bi prihvatila nastavak procesa pred Haškim tribunalom. Posebno veće Haškog tribunala odluku o tome da li će i kojo državi ustupiti sudjenja saopštiće naknadno.

XS
SM
MD
LG