Linkovi

Da li je domaće pravosuđe osposobljeno da preuzme slučajeve Haškog tribunala?


Govoreći na okruglom stolu "Srbija pred izazovima suđenja za ratne zločine", savetnik glavnog tužioca Tribunala Anton Nikiforov rekao je da se radi o deset pripremljenih slučajeva koji će biti prebačeni domaćim sudovima :

Smatramo da sa stanovišta žrtava prioritet mora biti prebacivanje predmeta tamo gde su zločini počinjeni, rekao je Nikoforov i dodao da postoje mogućnosti i za druga rešenja. Ostaje veliki problem što srpsko društvo i dalje negira i umanjuje obim zločina, smatra Nikoforov.

A zvaničnik američke ambasade u Beogradu Roderik Mur izjavio je da Sjedinjene Američke Države ne veruju da u Srbiji trenutno postoji politička klima za nepristrasna suđenja za ratne zločine u procesima koji će eventualno biti preuzeti od Haškog tribunala. Srpsko društvo nije se suočilo sa obimom počinjenih zločina, a optužene i dalje tretira kao heroje i patriote i niko ne pominje težinu dela iz optužnice, upozorio je Mur i zatim naveo da su izrečene presude u slučajevima Sjeverin i Podujevo obezbedile kredibilitet u očima sveta da Srbija može na svojim sudovima da sudi Srbima koji su optuženi za ratni zločin, ali da je :

Odluka Vrhovnog suda početkom ove godine o revidiranju presuda poslala, rekao je Mur, neprijatnu poruku svetu da li sudski sistem u Srbiji može da deluje nepristrasno i apolitično u ovakvim slučajevima. Inače, poslanici Skupštine Srbije i Crne Gore odlučivaće 20. maja da li će u dnevni red uvrstiti predlog zakona o zamrzavanju imovine haških optuženika koji nisu dostupni sudu, a koji je Savet ministara usvojio još krajem marta.

XS
SM
MD
LG