Linkovi

Uspošno rekonstruisan  lik egipatskog faraona Tutankamona


Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji skeniranja sprovedenoj u Luksoru u Egiptu, tri tima naučnika iz SAD, Egipta i Francuske, uspela su da rekonstruišu lik egipatskog faraona Tutankamona, a njihovi rezultati zapanjujuće liče na maske sa likom Tutankamona iz Egipatskog muzeja u Kairu. Naučnici su na rekonstrukciji faraonovog lika radili nezavisno jedni od drugih, a poslednji su objavljeni rezultati francuskog tima, za koje se veruje da su najprecizniji.

Njihov model izuzetno podseća na zlatnu masku kralja Tuta, koju je u faraonovoj grobnici 1922 pronašao britanski arheološki tim predvodjen Hauardom Karterom. Modeli lica mladog faraona pokazuju da je, u trenutku smrti, kralj Tut bio zdrav ali nežno gradjen 19-godišnji mladić visok 167 cm. I mada su naučnici uspeli da saznaju kako je Tutankamon izgledao, oni nisu razrešili misteriju njegove smrti, iako je sada odbačena dugogodišnja teorija da je Tut ubijen udarcem u glavu ili je stradao u nesrećnom slučaju u kome su mu zdrobljena pluća.

Neki eksperti iz timova koji su radili na skeniranju njegove mumije smatraju da je faraon nekoliko dana pred smrt slomio levu nogu i da je taj prelom možda izazvao infekciju. Nova tehnika skeniranja biće primenjena i na sve ostale egipatske mumije, uključujući posmrtne ostatke drugih faraona koji su trenutno izloženi u muzeju u Kairu. To je početak petogodišnjeg projekta posle koga će svaka mumija biti izložena zajedno sa fotografijama njihovih rekonstrukisanih lica.

XS
SM
MD
LG