Linkovi

Balkanska korupcija - drugačija od ostalih?


Da li je neizbežno da tranzicija na zapadnom Balkanu bude propraćena ozbiljnim nivoom korupcije?

Prema ekspertima, okupljenim danas (sreda) u Briselu, odgovor je pozitivan. Medjutim, oni podvlače specifičnosti "balkanske korupcije" koja je, bez razlike, napala sve države regiona. Na tu specifičnost ukazuje i predsedavajući Antikorupcijske inicijative Pakta stabilnosti, Ugo Draeta (Draetta):

”Imamo sitnu korupciju sitnih ljudi na pozicijama vlasti. Oni će uzeti 100 dolara da obezbede krevet u bolnici, uzeće 50 dolara da vam priključe telefon u roku od nekolko meseci, umesto nekoliko godina. Kako to nazvati? Jeste, to je korupcija!“

Korupciju kao ozbiljan problem prepoznaje i direktor američkog Udruženja pravnika i njegovog programa Vladavina zakona, Robert Levental (Leventhal):

”Sva istražvanja ukazuju da korupcija ostaje jedan od krupnih problema u regionu. Ova konferencija, i ostale mere koje se preduzimaju, veoma je dobrodošao znak. Zemlje ulažu napore, i donatori i medjunarodne organizacije su posebno zainteresovani da zajedno sa regionom rade na rešavanju ovog problema. Ne treba zaboraviti da korupocija potkopava stabinost, odvraća strane investicije. Zbog toga, zbog sopstvene koristi i želje da se priključe EU, te zemlje moraju da postignu progres na ovom polju."

Levental dodaje da je u Sarajevu uspostavljena lokalna regionalna kancelarija, koja bi trebalo da pomogne u borbi protiv korupcije jer -- kako ukazuje -- ideja je da se korupcija ne može suzbiti tako što će neko sa Zapada podučavati ljude u tim zemljama kako da se bore protiv tog društvenog zla.

”Niko, u stvari, nije u poziciji da drugome daje lekcije. Samo ako oni sami preuzmu odgovornost u borbi protiv korupcije, i shvate da je to zlo, rak društva... Ako to shvate, tada postoje šanse za uspeh," zaključuje Robert Levental.

U četvrtak će o korupciji razgovarati i ministri pravde država balkanskog regiona i -- kako se očekuje -- potpisati posebnu deklaraciju.

XS
SM
MD
LG