Linkovi

Zogbi: "Arapi vole Amerikance, ali mrze američku politiku"


Predsednik organizacije za ispitivanje javnog mnjenja “Zogby International”, Džon Zogbi, izjavio je da je slika Amerike u arapskom svetu turobna - uglavnom zbog američke politike prema tom regionu. Dopisnik GA iz Hjustona, Greg Flejkus, ukazuje da Zogbi veruje da postoje načini da SAD poboljšaju sliku o sebi među Arpima.

U Bejkerovom institutu za javnu politiku, na Univerzitetu “Rajs” u Hjustonu, Džon Zogbi je rekao da mnogi Arapi, kako se doslovno izrazio, “vole Amerikance, ali mrze američku politiku”. Medjutim, Zogbi je objasnio najnovija ispitivanja javnog mnjenja u regionu ukazuju da bi negativno mišljenje o američkoj politici moglo da utiče na opšti stav prema Sjedinjenim Državama. U intervjuu Glasu Amerike, Zogbi je rekao da su rat u Iraku i podrška koju administracija predsednika Buša pruža izraelskom premijeru Arielu Šarona, naškodili slici Amerike medju Arapima.

"Od 2002. godine je došlo do generalnog pogoršanja arapskog javnog stava prema SAD, posebno prema pojedinim aspektima Amerike. Protekle godine je došlo do neznatog poboljšanja u odnosu na prethodnu, 2003, mada naravno nismo sprovodili ankete u Iraku posle najnovijih događaja, izbora i uspostavljanja vlade i palestinskih izbora, ali pretpostavljam da u tom delu sveta još ima mnogo ogorčenja", kaže Zogbi, čiji su se roditelji doselili u SAD iz Libana, a u proteklih nekoliko godina sproveo je ispitivanja javnog mnjenja u nekoliko bliskoistočnih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, koja je sve otvorenija prema sprovodjenju anketa i drugim vrstama analiza koje su uobičajene u demokratskim društvima.

On kaže da njegove ankete pokazuju da su ljudi koji su posetili SAD i koji imaju rodjake u Americi ili su imali kontakte sa Amerikancima, skloniji pozitivinijem stavu prema Americi. Mada se saglasio da je potrebno štititi SAD od terorizma, Zogbi ukazuje da bi smanjenje broja posetilaca iz arapskih zemalja moglo da dovede do, kako je rekao “propuštanja dobrih prilika”. Predsednik Buš je nedavno preduzeo određene mere radi za poboljšanje slike o Americi u inostranstvu, posebno na Bliskom istoku, imenujući bivšeg savetnika Bele kuće, Kerin Hjuz, za direktorku Kancelarije za javnu diplomatiju u Državnom sekretarijatu. Zogbi kaže da sama činjenica da je ona jedna od najbližih predsednikovih ličnih prijatelja i savetnik od poverenja, pokazuje predsednikovu rešenost da se uhvati u koštac sa tim pitanjem.

"Mislim da je to ozbiljan pokušaj i samo imenovanje Kerin Hjuz na taj položaj, pokazuje veliku rešenost. U ranoj fazi, izgleda da ona ozbiljno nastoji da se obavesti i čuje razna mišljenja, ali je pred njom ogroman zadatak", ističe Zogbi.

U svojoj kancelariji u Stejt dipartmentu, Kerin Hjuz razvija strategiju promovisanja američkih vrednosti, kao što su demokratija, tolerantnost i pluralizam širom sveta. Zogbi kaže da mnogi Arapi imaju pozitivan stav prema američkim idealima i kulturi, ali podseća da se stav javnosti prema SAD uglavnom formiraju reagovanja na američku politiku prema Palestincima i Izraelu.

XS
SM
MD
LG