Linkovi

Predsednik Buš uveren da Gruzija može mirnim putem da reši spor sa secesionističkim republikama - Abhazijom i Južnom Osetijom


Predsednik Buš je rekao da je uveren da Gruzija može mirnim putem da reši spor sa secesionističkim republikama Abhazijom i Južnom Osetijom. Kao prvi američki predsednik koji je posetio Gruziju - predsednik Buš se danas obratio velikom broju okupljenih na glavnom trgu u Tbilisiju.

Predsednik Buš je podržao plan gruzijskog predsednika Mihaila Saakašvilija da ponovo uspostavi status dve secesionističke republike.

"Predsednik Saakašvili je ohrabrio autonomiju i samoupravu ovih republika, ali ne i podelu svoje velike zemlje. To izgleda kao veoma razuman predlog. Medjutim, on je rešen da ovo pitanje bude rešeno mirnim putem", rekao je Buš.

Američki predsednik je dodao da će pokušati da pomogne u rešavanju spora, ukoliko to bude hteo predsednik Saakašvili, ponudivši da obavi nekoliko telefonskih razgovora ukoliko to od njega bude zatraženo. Medjutim, predsednik Buš je jasno stavio do znanja da to pitanje moraju da reše same Gruzija, Abhazija i Južna Osetija. Rusija podržava separatističke republike, doprinoseći zategnutosti izmedju Tbilisija i Moskve. Rusija i Gruzija takođe imaju različite stavove prema povlačenju oko dve i po hiljade ruskih vojnika iz te bivše sovjetske republike. Predsednik Saakašvili je odbio da prisustvuje jučerašnjoj ceremoniji u Moskvi kojom je obeležen kraj drugog svetskog rata u Evropi, jer smatra da nije postignut dovoljan napredak na razgovorima o zatvaranju tri ruske baze. Rusija navodi da će možda biti potrebne čak četiri godine za igradnju kasarni i garaža neophodnih za smeštaj tih vojnika i opreme kada se vrate u Rusiju. Gruzijska vlada traži da Rusi odu pre parlamentarnih i predsedničkih izbora u januaru 2008. godine.

Predsednik Buš je rekao da je pokrenuo to pitanje u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da mu je ruski lider rekao da Moskva želi da saradjuje sa Tbilisijem i ispuni obaveze preuzete sporazumom iz 1999. godine i povuče ruske trupe. Predsednik Buš je rekao da je to važno obećanje za narod Gruzije jer, kako je dodao, ukazuje da postoji osnova za rešavanje ovog pitanja. Predsednik Buš je prvi američki predsednik koji je doputovao u posetu ovoj bivšoj sovjetskoj republici. On je privukao veliki broj gradjana na Trg slobode u Tbilisiju, gde je održao govor o demokratiji. Američki predsednik je pohvalio, takozvanu, ružičastu revoluciju u Gruziji kojom je zbačen predsednik Eduard Ševardnadze, posle pokradenih izbora 2003. godine.

"Okupili ste se ovde naoružani ružama i snagom svojih uverenja i preuzeli slobodu. Zato što ste dejstvovali, Gruzija je danas i suverena i slobodna i svetionik slobode u ovom regionu i u svetu", rekao je Buš.

Bio je to završetak petodnevne turneje po četiri zemlje, tokom koje je predsednik posetio i bivšu sovjetsku republiku Letoniju i holandsko groblje Amerikanaca poginulih u Drugom svetskom ratu.

XS
SM
MD
LG