Linkovi

Američka zvaničnica Ketlin Stivens ističe: ”Standardi su proces, a ne čin“


Medjunarodna zajednica ukazuje da za Kosovo nema povratka na status kvo iz 1999., Beograd se zalaže za ”manje od nezavisnosti, a više od autonomije,“ Priština odbacuje sve osim nezavisnosti, a iz Vašingtona se ovih dana čuje da ni podela ni pripajanje Kosova nekoj trećoj državi nije poželjno rešenje. Stoga je naša saradnica Maja Draker (Drucker) zamolila zamenicu pomoćnika Državnog sekretara, Ketlin Stivens (Kathleen Stephens), da nam pojasni šta je iz američke perspektive poželjno rešenje i šta će se naći na pregovaračkom stolu kada razgovori o konačnom statusu Kosova budu počeli.

Ketlin Stivens: Ono što je poželjno za Kosovo, poželjno je i za čitav region, a to je budućnost u Evropi, u transatlantskim institucijama, u porodici demokratskih zemalja. Ovo je, naravno, retorička definicija. Već ste pomenuli okvire na kojima sa našim partnerima u regionu i Evropi radimo: nema povratka u prošlost, nema podele, nema premeštanja ljudi i nema stvaranja novih država i promena granica. U tim okvirima treba da započne diskusija o tome kako definisati status Kosova, status kojim se unapredjuju aspiracije svih naroda u regionu -- Srbije i Crno Gore, Kosova i drugih -- da se pridruže EU i, ako to žele, NATO-u.

Glas Amerike: Kažete ”nema stvaranja novih država“. Da li to znači da nema ni stvaranja kosovske države?

Ketlin Stivens: Mislim da u Kontakt grupi to znači da neće biti prekrajanja granica u smislu stvaranja novih državnih unija.

Glas Amerike: A stvaranje novih država je ipak jedna od opcija?

Ketlin Stivens: Mislim da je pred nama niz opcija -- od onih o kojima se raspravlja u Prištini do onih o kojima se raspravlja u Beogradu. Potrebno je da diskusija o njima počne.

Glas Amerike: Srpski predsednik Boris Tadić pozvao je nedavno kosovskog predsednika Ibrahima Rugovu da dodje u Beograd, pokazujući time spremnost za direktne razgovore. Predsednik Rugova je odbio. Šta o tome misli Vašington?

Ketlin Stivens: Pozdravljamo svaki pokušaj dijaloga! Već više od godine dana podstičemo da se nastavi dijalog izmedju Beograda i Prištine koji je prekinut zbog martovskog nasilja. Pozdravljamo obnovu kontakta o tehničkim pitanjima i podržaćemo svaki pokušaj usmeren ka istinskom dijalogu... Još uvek ne znamo gde je Kosovo u smislu ključnih standarda. Kada Jesen Petersen bude podneo izveštaj Savetu bezbednosti krajem ovog meseca, videćemo -- u zavisnosti od tog izveštaja -- da li sveobuhvatno preispitivanje standarda može da počne. A šta treba da bude na pregovaračkom stolu kada se to desi, upravo je ono što je u srži tih standarda: pitanje kakvo Kosova može da pruži trajan i bezbedan život svim svojim gradjanima bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Glas Amerike: Kada razgovori o standardima ovog leta kako se očekuje počnu, šta će u stvari biti ocenjivano: ispunjenje standarda ili želja kosovskih vlasti da se oni ispune? Postoji opšta saglasnost da standardi nisu ispunjeni, a situacija kosovskih Srba je i dalje vrlo teška...

Ketlin Stivens: Treba da vidimo šta će g. Jesen Petersen reći u svom izveštaju Savetu bezbednosti. Standardi su nešto što svi mi, svakoga dana, iz dana u dan, upražnjavamo. Standardi su principi na osnovu kojih se zemlje pridružuju institucijama kao što su EU i NATO, oni su principi kojima se rukovode i ostale članice tih institucija. U tom smislu standardi su proces, a ne čin. Ne pokušavam da izbegnem odgovor na vaše pitanje: videćemo šta će reći g. Jesen Petersen, a ako kaže da je došlo vreme za preispitivanje standarda, dajte da vidimo gde smo. Mislim da puno toga zavisi od pravca u kojem se stvari razvijaju: da li je on pozitivan, da li su uspostavljene osnove na kojima može da se nadgradjuje i ide napred, ili se ide unazad? Mislim da će tu biti pozitivnih pravaca, ali isto tako i negativnih i da će sve to morati da se izbalansira pri donošenju odluke o sledećem koraku na Kosovu.

Glas Amerike: Kada je Jesen Peteresen podnosio prošli izveštaj u UN, izrazio je optimizan zbog izvesnog napretka. Isto tako se čulo o velikoj zabrinutosti da smo daleko od ispunjenja standarda neophodnih za jednu novu državu koja pretenduje da je demokratska, multkulturalna i multinacionalna. Kosovki lideri kažu da su standardi postavljeni tako visoko da, kada bi se primenili na bilo koju zemlju regiona, ni jedna ne bi trebalo da bude nezavisna država. Da li su oni stvarno tako nedostižni?

Ketlin Stivens: Mislim da su oni neophodni da bi se ljudima u regionu pružio bezbedan život... Vladavina zakona i ekonomski razvoj iziskuju još puno truda širom regiona i širom sveta. Ali, svakako treba da očekujemo ispunjenje standarda (na Kosovu) i ocenimo koliki je progres ostvaren i da li stvari idu napred ili stagniraju. Mislim da je to jako važno.

Glas Amerike: Drugim rečima, tek smo na pragu jednog procesa koji će biti vrlo dug?

Ketlin Stivens: Svakako! A to se odnosi i na Srbiju i Crnu Goru i na druge zemlje regiona koje su u procesu. U slučaju državne zajednicu, to je proces studije o izvodljivosti i zatim koraka koji tek predstoje. U stvari, i tu se radi o ispunjavanju standarda: oni se možda drugačije zovu i možda su viši ali -- sve je to deo jednog istog projekta.

Mada je iz razumljivih razloga izbegla direktan odgovor na pitanje o predstojećoj sertifikaciji američke pomoći Srbiji, zvaničnica Stejt dipartmenta je naglasila da Vašington razmatra sve pozitivne pomake -- od povećane saradnje sa Hagom do usvjanja studije izvodljivosti -- i izrazila nadu da će ova godina obeležiti kraj ”haškog poglavlja“ u Srbiji i čitavom regionu.

Zamoljena da prokomentariše činjenicu da je ćerci Draže Mihailovića uručen orden koji je četničkom vodji dodelio američki predsednik Heri Truman -- Ketlin Stivens je izjavila da predaja ordena nije izvršena u organizaciji zvaničnog Vašingtona već grupe američkih ratnih veterana. "Po američkom zakonu, ako orden ne može da bude uručen onome ko je odlikovan, on mora biti dostavljen njegovoj porodici koja na njega polaže zakonsko pravo. Dražu Mihailovića je odlikovao predsednik SAD u znak priznanja za spasavanje nekolicine američkih pilota tokom drugog svetskog rata, odnosno za konkretan podvig, a ne za sveukupnu ratnu delatnost", pojasnila je pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara, Ketlin Stivens.

XS
SM
MD
LG