Linkovi

I lokomotive postaju savremenije


Svi znamo da je eksploatacija fosilnih goriva štetna po prirodu, ali takodje je jasno da je masovna upotreba alternativnih izvora energije još daleko. Jedino što za sada može da se učini jeste da se motori koji sagorevaju ta goriva učine što efikasnijim.

Američka korporacija "Dženeral elektrik", koja proizvodi, izmedju ostalog, avionske motore, brodske turbine i dizel lokomotive, objavila je početak proizvodnje nove generacije ekološki čistijih mašina. Na primer, nova serija dizel-električnih lokomotiva, sa motorima od 12 cilindara, daje istih 4400 konjskih snaga kao prethodna generacija lokomotiva od 16 cilindara, a pri tom troši manje goriva. Avionski motor nove generacije oslobadja 94 odsto manje ugljovodonika i 57 odsto manje azota, uz 15 odsto manju potrošnju goriva.

Najsavremenije, takozvane praškaste legure i materijali na bazi uljenih vlakana iskorišćeni su za optimalizaciju čitavog sistema mlazne propulzije. Rezultat je motor za 30 odsto tiši od najboljih u današnjoj upotrebi. Interesantno je da Dženeral elektrik koristi tehnologiju avionskih motora za izgradnju savremenih brodskih turbina, koje su za gotovo tri četvrtine lakše od dizel motora iste snage i zauzimaju svega oko trećinu prostora. Istovremeno, u atmosferu oslobadjaju znatno manje zagadjivača. Naravno, za zamenu današnjih motora ovim čistijim biće potrebno mnogo godina, ali barem donekle je utešno saznanje da se na tome radi.

XS
SM
MD
LG