Linkovi

Zašto obeležavanje godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom nailazi na različita reagovanja?


U mnogim gradovima sveta usledile su razdragane i spontane proslave pobede nad nacistima. Medjutim, Radek Sikorski, analitičar u vašingtonskom Institutu «Amerikan Enterprajz», kaže da je za ratom opustošene zemlje istočne Evrope kraj Drugog svetskog rata značio samo zamenu jedne vrste - drugom vrstom užasa. Radek Sikorski IN

«Bili smo oslobodjeni od nacista i to je svakako bilo veoma važno pošto su centri smrti u Aušvicu prestali da funkcionišu i istrebljivanje je zaustavljeno. Ali, demokratija nije stigla,» kaže Sikorski. Sikorski, inače bivši zamenik ministra spoljnih poslova Poljske, dodaje da je ono što je stiglo bilo pola veka sovjetske tiranije. Sudbina istočnoevropskih zemalja bila je zapečaćena tri meseca kasnije u Jalti. Britanski premijer Vinston Čerčil, američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt i sovjetskii lider Josif Staljin saglasili su se da podele Evropu na sfere uticaja čime je veliki deo istočne Evrope pripao Sovjetima. Plan je bio da medjunarodna konferencija na kojoj su osnovane Ujedinjene Nacije odluči i o sudbini posleratnog sveta. Medjutim, činjenice na terenu u istočnoj Evropi su to sprečile.

«Realnost je bila da je Staljin vojno okupirao ta područja i da je mogao da radi šta je hteo. Mislim da je bila greška što je tom stanju data neka vrsta legitimnosti,» kaže Sikorski.

Mnogi su kritikovali zapadne lidere zbog toga što su, kako je ukazivano, «prepustili» polovinu Evrope Sovjetskom Savezu. Medjutim, Džejms Goldgajer iz Saveta za medjunarodne odnose, smatra da nije bilo pravog izbora.

«Nažalost postojale su okolnosti sa kojima su tadašnji zapadni lideri bili suočeni. Jednostavno, ideja o započinjanju još jednog rata oko preraspodele uticaja ne bi imala podršku u zapadnim društvima, a naročito ne protiv Sovjetskog Saveza koji je bio saveznik u ratu u Evropi i koji je pomogao da se porazi Nemačka,» kaže Goldgajer.

Pored toga, u trenutku pobede nad Nemačkom trebalo je još dovršiti i rat protiv Japana, a saveznicima je zato takodje bila potrebna sovjetska pomoć. Lideri baltičkih država su iskoristili obeležavanje 60. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom da bi obnovili pozive Rusiji da položi račune za mračnije stranice sovjetske istorije, posebno za potpisivanje pakta za nacističkom Nemačkom 1939. godine što je dovelo do sovjetske okupacije istočnih delova Poljske iste godine, a baltičkih država, godinu dana kasnije. Mada se u Rusiji 1941. obično navodi kao godina početka Drugog svetskog rata, Radek Sikorski kaže da je on zapravo počeo dve godine ranije.

«Vidimo, dakle, da je Sovjetski Savez sebe smatrao isključivo za žrtvu Drugog svetskog rata mada je u stvari Moskva odigrala i ključnu ulogu u njegovom otpočinjanju,» kaže Sikorski.

15 godina posle raspada Sovjetskog Saveza, mnogi uključujući i gospodina Sikorskog, smatraju da bi, ukoliko Rusija želi da prihvati slavu za sovjetski doprinos pobedi u Drugom svetskom ratu ona trebalo i da preuzme odgovornost za mračnija razdoblja sovjetske istorije.

XS
SM
MD
LG