Linkovi

Zabavljeni zemaljskim dogadjajima mnogi su već zaboravili na dva robotska istraživačka vozila na Marsu - Spirit i Oportjuniti


Spirit je do sada prešao više od 4 kilometra, a Oportjuniti više od 5. Medjutim, ovom drugom desila se nezgoda. 26. aprila, prelazeći preko jedne peščane dine, visoke od 30 centimetara, Oportjuniti je ušao u dolinu gde je njegovih šest točkova utonulo u pesak do oboda točka. Kontrolori, u Nasinoj Laboratoriji za mlaznu propulziju, u Kaliforniji, odmah su zaustavili motore da ne bi još dublje utonuo i počeli da razmatraju situaciju. U takvoj situaciji, svaka greška mogla bi da se završi definitivnim zaglavljivanjem rovera u pesku i praktično - njegovim gubljenjem.

Da bi što bolje analizirali problem inženjeri Nase kreirali su u jednoj od laboratorija istu peščanu dinu i na njeno dno postavili kopiju marsovskog rovera. Ali zemlja je zemlja, a mars je mars. Pesak na marsu možda nije isti kao na zemlji. Zato su inženjeri počeli da prave dine ne samo od peska već od raznih drugih peskovitih i praškastih materijala pokušavajući da pronadju materijal najpribližniji marsovskom. Naučnici kažu da još nisu zadovoljni rezultatima i da rover Oportjuniti neće pokušati da izadje iz udoline još najmanje nedelju dana.

XS
SM
MD
LG