Linkovi

Šta nakon Visokog predstavnika medjunarodne zajednice za BiH Pedija Ešdauna?


Pitanje je na koje evropski zvaničnici odgovaraju- novi visoki predstavnik, manjih moći, ali jednakog autoriteta... Evropljani bi u osobi koja bi nasledila lorda Ešdauna želeli videti više evropskog nego medjunarodnog predstavnika, koji će, pomažući Sarajevu da se što lakše priključi evropskim integracijama, prevashodno štititi interese zvaničnog Brisela: Visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana:

"Novi predstavnik će biti Evropljaninin, predsavnik EU, ne kao do sada, predstavnik i UN-a. Mislim da će tada UN izaći iz fokusa i da će se odgovornost sve više prebacivati na Uniju".

Sličnog stava su i evropski parlamentarci, koji, poput šefa komisije za Jugoistočnu Evropu, Doris Pak, veruju da smena na poziciji visokog predstavnika ne znači i korištenje svih ovlaštenja kakva su bila na raspolaganju dosadašnjem predstavniku medjunarodne zajednice:

"Mislim da više nije vreme za korištenje takvih moći- trudimo se da uspostavimo vladavnimu prava a posedovanje takvih moći nije u saglasnosti s tim, jer bi se moći koristile na naglašeno nedemokratski način".

Uticajna zvaničnica Evropskog parlamenta naglašava da se, u sadašnjim okolnostima, dešava da demokratski izabrana tela ne mogu uticati na odluke Visokog predstavnika, kao ni da se one ne mogu korigovati ni pred jednim sudom u zemlji. Zahvaljujući tome što je visoki predstavnik tako odlučio, neki bh političari se celi svoj život više ne mogu baviti javnim funkcijama...

"Nisma sigurna da je to ispravan način. Bilo je dobro u jednom trenutku, ali sada ta praksa mora prestati." Sam lord Ešdaun, tokom nedavnog Boravka u Brtiselu, najavljuje promene u finkciji visokog predstavnika:

“Ona će se promeniti i treba da se promeni, ali to još nije dogovoreno u konsultaciji medjunarodne zajednice sa bh vlastima. Ali sasvim je jasno da onog trenutka kada se upustite u proces pregovora sa Unijom i približite Partnerstvu za mir, tada se približavate trenutku kada postaje neohodno da se promeni uloga medjunarodne zajednice u zemlji. Umesto nekoga ko vuče ključne poteze, postaćemo partner na putu progresa".

Da li ćete se kandidovati za novi mandat visokog predstavnika?

"Ja napuštam BiH u novembru i svi koji tvrde drugačije, moraće to raspraviti sa mojom suprugom..."

U svakom slučaju, lord Ešdaun do kraja godine napušta zemlju, zaključujući fazu medjunarodnih upravitelja a otvarajući onu koja je bliža partnerstvu nego koloniji...

XS
SM
MD
LG