Linkovi

Irački parlament potvrdio imenovanja šest ministara


Potvrdjivanje imenovanja šest ministara, čiji resori su do sada ostali upražnjeni trebalo je da okonča proces formiranja iračke vlade, tri meseca posle istorijskih višestranačkih izbora.

Medjutim, Hašem al-Šibi, iz redova manjinskih sunita, koji je trebalo da preuzme dužnost ministra za ljudska prava, odbio je da se prihvati te funkcije, rekavši da ne želi da bude izabran samo na osnovu svoje verske pripadnosti. Četiri od šest potvrdjenih ministara su suniti, uključujući Saduna al-Dulaimija, kojeg je premijer Ibrahim al-Džafari postavio za ministra odbrane. Važno ministarstvo nafte povereno je šiitu i savezniku Džafarija, Ibrahimu al-Ulumu. Premijer al-Džafari je izrazio optimizam da će novoobrazovana multietnička vlada uspeti da prevazidje duboke podele u zemlji. Al-Džafari je rekao da je skupština, potvrdivši ove kandidate potvrdila i jedinstvo Iraka.

«Posvetili smo više vremena konsultacijama i uzeli u obzir mišljenja i gledišta svih iračkih političara kako bismo obrazovali vladu koja predstavlja sve grupe u Iraku,» rekao je al-Džafari.

Tokom deset dana otkako je premijer objavio listu ministara svoje vlade u napadima pobunjenika stradalo je oko 300 ljudi. Pobunjenici su juče ubili jednog visokog funkcionera ministarstva saobraćaja. Američki vojni predstavnici su saopštili da su koalicione snage ubile šest i uhapsile nekoliko desetina pobunjenika u blizini granice sa Sirijom. Američka vojska je takodje saopštila da su koalicione snage uhapsile jednog od glavnih saradnika jordanskog teroriste Abu Musaba al-Zarkavija, povezanog sa al-Kaidom.

U medjuvremenu, u SAD, demokratski senator iz države Mičigen, inače vodeći demokrata u senatskom odboru za oružane snage, Karl Levin, rekao je da će nova iračka vlada morati da uloži dosta napora da bi postigla i održala jedinstvo.

«Nezadovoljni suniti, koji su sada manjina, su veoma zabrinuti zbog šiitske većine i zbog načina na koji će to pitanje biti regulisano u budućem ustavu - tj. da li će taj ustav zaštititi prava manjina. Sa druge strane, šiiti žele da upravljaju skupštinom i žele da upotrebe svoje pravo većine. Radi se zaista o fundamentalnim političkim sukobima. To je isto toliko ozbiljan problem kao i pitanje bezbednosti.»

Republikanski senator Ričard Lugar, rekao je da će bezbednosna situacija u Iraku i dalje predstavljati veliki izazov.

«Pobunjenici, koji kako izgleda predstavljaju lojaliste Sadamovog režima, i koji bi želeli da izvedu vojni puč i zbace sadašnju vladu, dovoljno su brojni da mogu da usmrte mnoge Iračane. Mislim da se radi o veoma ozbiljnoj situaciji.»

Senator Lugar je naglasio važnost obuke i opremanja iračkih snaga bezbednosti kako bi se one osposobile da se suprotstave pobunjenicima i da kasnije preuzmu od koalicionih snaga brigu o bezbednosti zemlje.

XS
SM
MD
LG