Linkovi

Škole u Singapuru svrstavaju se u tehnički najnaprednije na svetu


Pored toga što su đaci tehnološki obučeni, korist imaju i lokalne kompanije koje razvijaju obrazovne softvere. Obično se kaže, ako je nešto novo sigurno će te ga naći u Singapuru. Sada vlada Singapura uvodi i novi način nastave.

Studenti otkrivaju šta nosi budućnost – kada neće biti knjiga već samo bežični takozvani Tablet PC-i, pomoću kojih mogu da gledaju videe, fotografije i da pretražuju Internet. Tokom predavanja, učenici više ne moraju da zamišljaju, već na ekranu mogu da vide kako izgleda erupcija vulkana.

«Jeste li svi razumeli? Sve prikazane animacije možete da nađete u vašim digitalnim knjigama. Molim da ih još jednom proučite.» naglašava Kris Čua.

Nema više ni izgovora da ste zaboravili svesku sa domaćim zadatakom – nastavnici sada mogu da uđu u učeničke računare, kako bi proverili njihov rad. Naravno smanjuje se i broj poseta bibliotekama. Umesto da preturaju po knjigama, ovi učenici, putem video konferencije, mogu da razgovaraju direktno sa stručnjakom za određenu oblast. Ceo projekat se zove Bekpek Net, a realizuje se u saradnji singapurske uprave za informatički razvoj i lokalnog predstavništva Mikrosofta, kao pokazna instalacija o mogućnostima nove tehnologije u školstvu.

«U osnovi, učenici ovih eksperimentalnih škola imaće svoje tablet PC-e, pa će umesto gomile knjiga i svezaka nositi računar sa sobom.» - objašnjava Endi Župšić, (direktor predstavništva, Mikrosoft, Singapur).

Nova tehnologija je eksperimentalno instalirana u jednoj ženskoj školi. Ove učenice rade svoje zadatke pored školskog jezera. Podatke unose ručno, kasnije ih obrađuju u učionici. Uređaj je u stanju da ručno pisani tekst pretvori u klasičan dokument, tako da sve beleške, skice i dijagrami mogu da budu zapaćeni. Pošto je sve umreženo, đaci do informacija dolaze trenutno. Nova tehnologija je popravila i komunikaciju između nastavnika i đaka. Projekat Bekpek Net je izazvao interesovanje širom sveta.

XS
SM
MD
LG