Linkovi

Volker traži da Kongres vrati UN-u dokumenta u vezi sa programom nafta za hranu


Na hitno sazvanoj konferenciji za novinare, Pol Volker je izjavio da je telefonom pozvao predsedavajuće tri kongresna panela, moleći ih da se ne mešaju u njegovu istragu programa nafta-za-hranu, koju su odobrile UN.

«Znam da su to pitanja od velikog i legitimnog interesa za širu javnost, u drugim zemljama kao i u SAD. S obzirom na ograničeno vreme koje imamo na raspolaganju, naš cilj je da pružimo punu i preciznu istinu o upravljanju programom nafta-za-hranu i njegovim rezultatima. Rad ne sme da nam se ometa.»

Dva kongresna komiteta su ove nedelje zahvaljujući sudskom nalogu dobila dokumenta u posedu bivšeg istražitelja Volkerove komisije, Roberta Partona. Parton, koji je pravnik i bivši agent FBI-a, već je predao dosijea Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa. Parton je prošlog meseca podneo ostavku i napustio Volkerov tim tvrdeći da je preliminarni izveštaj o programu nafta-za-hranu umanjio ulogu generalnog sekretara UN-a Kofija Anana u čitavom skandalu. Volker je u petak izjavio da je Partonova predaja dokumenata Kongresu narušila odredbe njegovog ugovora o poslu. On je zatražio da svi dosijei budu predati njegovoj nezavisnoj istražnoj komisiji.

«Zahtevam da se dokumenta koji sadrže transkripte poverljivih razgovora i grube nacrte na kojima su radili članovi komisije, hitno vrate svom punopravnom vlasniku, odnosno nezavisnoj komisiji.»

Volker je ponudio da oslobodi Partona obaveze čuvanja poslovne tajne i dozvoli mu da objavi sve svoje zamerke u vezi sa zaključcima istrage, kada se dokumenta vrate. On je takodje nagovestio da su sudski nalozi kojima su dosijei oduzeti bili nelegalni i da treba da budu poništeni. On je medjutim rekao da je glavni razlog zbog kojeg insistira na povratku dokumenata - bezbednost stanovnika Iraka i drugih zemalja, koji su dali «osetljive» podatke istražiteljima.

«Nas ne brinu samo Iračani, ali njihova bezbednost je prosto najočigledniji primer. Jer ovde nije reč o igri, moram to da naglasim, ovde se u nekim slučajevima radi o ljudskim životima».

Medjutim, predsedavajući Odbora za spoljne odnose Predstavničkog doma, republikanski kongresmen iz Ilinoisa Henri Hajd, navodno je odbacio Volkerov zahtev. Asošijejted pres je javio da je kongresmen Hajd objavio saopštenje u kojem ukazuje da lično ima razumevanja za ozbiljnost Volkerovih argumenata, ali da njegov odbor ima obavezu da nastavi svoju istragu.

XS
SM
MD
LG