Linkovi

Severnokorejska nukelarna proba predstavljala bi bezobziran i katastrofalan dogadjaj


Govoreći u program tv mreže CBS, republikanski senator Ričard Lugar rekao je da ga veoma brinu izveštaji da se Severna Koreja priprema da izvrši neku vrstu nuklearne probe.

«To bi bilo katastrofalno. To bi zaista prevršilo svaku meru»

List Njujork Tajms izvestio je u petak da američki funkcioneri proučavaju nedavne satelitske snimke na kojima se, kako izgleda, mogu da zapaze opsežne pripreme na mogućem poligonu za testiranje nuklearnog oružja. Medjutim, portparol Stejt departmenta je nastojao da umanji značaj ovog izveštaja rekavši samo da američki funkcioneri pažljivo prate situaciju.

Senator Lugar, koji predsedava senatskim odborom za spoljnopolitičke odnose ukazao je na nedavnu izjavu ruskog ambasadora u Severnoj Koreji kao pozitivan pomak u nastojanjima da se reši kriza oko severnokorejskog nuklearnog programa. Ambasador Karlov je, naime, pozvao na obnavljanje šestostranih pregovora o tom pitanju.

«To je znak koji obećava - da je ruski ambasador našao za potrebno da kaže - mislimo da je vreme da se obnove šestostrani pregovori. Medjutim, Rusi u stvari nisu bili posebno aktivni u toj grupi. Ukoliko budu u stanju da daju veći doprinos koji bi podstakao i Kineze i druge da učine više i ukoliko se vratimo pregovaračkom stolu - to će zaista biti ohrabrujuće.»

U pregovorima su učestvovale SAD, Severna i Južna Koreja, Kina, Japan i Rusija. Oni su počeli u avgustu 2003, ali su u zastoju od prošle godine kada je Severnja Koreja odbila da se vrati za pregovarački sto. Na sastanku u Japanu propšle nedelje ministri inostranih poslova azijskih i evropskih zemalja pozvali su Severnu Koreju da se vrati pregovorima bez odlaganja.

U odvojenom razgovoru za mrežu CNN, direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed ElBaradei, izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog moguće nuklearne probe u Severnoj Koreji.

«To bi imalo katastrofalne političke posledice. Nisam siguran kakvi bi bili efekti po prirodnu sredinu - zbog posledica radijacije. Ipak, nadam se da će Severna Koreja preispitati taj potez koji bi bio potpuno nesmotren.»

ElBaradei je dodao da bi severnokorejska nuklearna proba imala i, kako se izrazio, posledice po regionalnu bezbednost, posebno za Južnu Koreju i Japan. On je dodao da bi, ukoliko Severna Koreja zaista poseduje nuklearno oružje, to predstavljalo veoma loš presedan za režim neširenja nuklearnog oružja koji je, kako je rekao, već izložen velikim pritiscima. U medjuvremenu, ElBaradei je ponovo ukazao i na problem Irana, navodeći da slučaj te zemlje pokazuje ozbiljne propuste u režimu neširenja. On je rekao da medjunarodno pravo dozvoljava Iranu da obogaćuje uranijum u mirnodopske svrhe ali je upozorio da je bilo koja zemlja koja poseduje materijal, koji potiče iz nuklearnih reaktora, u stanju da za samo nekoliko meseci proizvede nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG